» Kom på en av sommarens visningar

Strandmoras odlingskollektiv- första mötet 2014

Igår samlades vi och våra grannar för årets första odlingsmöte. Eftersom våren kommit så snabbt i år (förra veckan bjöd som ni kanske minns på 15 grader och sol varje dag) hade vi i våra gröna drömmar börjat hoppats på att kunna dra igång med ”det roliga” arbetet utomhus. Tyvärr kom det ett nytt lager med snö under natten och vi samlades därför i våra grannars varma kök istället.

Så vilka är ”vi” egentligen? Vi består av mig själv, Sofie, den enda certifierade permakulturdesignern på gården. Tyler, min kaliforniska och praktiska sambo. Björn och Lena, våra inneboende timmerstudenter som pluggar på Sjöviks folkhögskola 5 km bort. Till sommaren kommer vi också att få assistans av Tylers familj som kommer att vara här i omgångar juni-aug.

I grannhuset bor lantbrukarna Björn och Anna-Karin med sina två barn Martin 12 år och Maria 16år. I lillstugan bor Pelle, Anna Karins bror ibland samt mormor Barbro som också kommer att vara med i vårt odlingskollektiv.  Gården ligger i Norra Stransmora utanför Avesta i södra Dalarna (ca 4 mil söder om Stjärnsund vid Dalälven).

Som vanligt svävar planeringen lätt iväg åt alla möjliga håll när man är så pass många med bra idéer. Under mötet fick vi därför hjälpas åt att hålla varandra nere på jorden och hela tiden begränsa våra ambitioner. Eftersom det är första året vi odlar ihop är det viktigt att vi gör det så enkelt som möjligt. Detta är en av de viktigaste permakulturprinciperna enligt mig själv. Det handlar om att spara tid och energi genom att ta små steg framåt, observera samt utvärdera effekten av arbetet. Därefter kan nästa steg tas och processen börjas om. En del personer (inklusive Tyler) kan tycka att det låter trist att inte få ta tag i allt på en gång, men problemet är då att man ofta kör slut på all energi och inte orkar göra klart allt. Precis som all växtlighet i naturen sakta men säkert brer ut sig måste vi människor lära oss att skynda långsamt och låta bli att ta för många genvägar med hjälp av fossila bränslen.

Efter mötet gick jag hem med en skön känsla i magen som man bara får när man känner kraften av vad en grupp personer kan åstadkomma tillsammans!

Tagged with: