» Kom på en av sommarens visningar

Mångfaldsträdgården

Mångfaldsträdgården är en offentlig skogsträdgård på ca 2700 kvm som är belägen vid Fridhems kursgård och vandrarhem i hjärtat av vackra Stjärnsund.

Skogsträdgården är formad utifrån en påbörjad tavla av växtlighet som planterades redan på 90-talet då trädgården kallades för Fengshui-trädgården. Sedan 2013 har trädgården kontinuerligt fyllts på med öar av samplanteringar i gräsmattan som år för år får växa ihop till att mer och mer likna en skogsträdgård.

Syftet med mångfaldsträdgården är att utforska skogsträdgårdskonceptet och skapa en trivsam plats där både människor, så väl som bin, humlor och andra djur finner mat och livsrum. Trädgården drivs ideellt och har idag drygt 100 träd och buskar med nötter, frukt och bär samt många fler andra nyttoväxter. I mångfaldsträdgården finner vi allt från mullbär och blåbärstry till havtorn, hassel och valnöt samt ett påbörjat örtskikt av fleråriga grönsaker och andra växter som på olika sätt hjälper ekosystemet skogsträdgården.

Mångfaldsträdgården är idag ett intressant besöksmål (se nedan för mer information) för trädgårdsentusiaster och miljöintresserade som är nyfikna på nya sätt att odla för både människor och våra vilda vänner. Trädgården används även som pedagogisk undervisningslokal för kurser i skogsträdgårsodling och permakultur.

Kom på besök

Trädgården är offentlig och öppen för spontana besök. Under några helger på sommaren erbjuder vi guidade visningar. För grupper mellan 15 och 25 personer erbjuder vi även visningar även vid andra tillfällen, kontakta oss gärna för mer information.

Kontakt

Mejla gärna annevi.lakemountain@gmail.com