» Kom på en av sommarens visningar

Självhushållning på Målarns

Målarns är en liten gård i Stora Skedvi i Dalarna med småskaligt jordbruk och en stark ambition om att skapa ett enklare och mer jordnära liv i det lilla – för en mer hållbar och jämlik värld i det stora.

Det är lite som hos Pettson och katten Findus här: bland åkrar och ängar ligger en gård, inbäddad i björkar, med trädgård, odlingar, hönshus, snickarbod, lada, fårhus och ett 1800-talstorp att bo i. Gården är fem hektar stor, varav odlingsmarken utgör två hektar. Det räcker långt om ambitionen är småskalig djurhållning och odling för självhushåll i så behändig skala att vi kan göra det mesta för hand, utan att använda mer än ett minimum av fossila bränslen. Ambitionen inkluderar också att inte arbeta så hårt och att fylla livet med lek, vila och umgänge. Vi prioriterar därför sociala aktiviteter, till exempel att sitta kring lägerelden eller att fika i syrenbersån.

Vi som bor här är en familj med två vuxna och två små barn. Vi har en flock får, en skock höns och en katt. Här finns också grönsaksodlingar på friland och i växthus. Vi flyttade hit från Stockholm 2015 och befinner oss fortfarande i uppstartsfasen.

Genom att själva utforska hur ett gott och enkelt liv kan se ut vill vi också verka som inspiratörer för att få fler att ta steget ut på landsbygden. Vi öppnar därför upp gården för volontärer, workshops och kurser för att detta ska bli en mötesplats för alla som vill skaffa sig kunskaper om hur vi kan leva av marken, utan att förbruka den. Vi är inspirerade av permakultur och designar vår gård utifrån dessa principer.

Läs mer om på Facebook: http://www.facebook.com/M%C3%A5larns-i-Arkhyttan-452223184968729/