» Kom på en av sommarens visningar

Lärare på kurserna

Flera av Sveriges främsta och mest erfarna personligheter inom permakultur samt nya stjärnor kommer delger sina kunskaper på kurser och workshops. Nedan följer en presentation av några av våra föredragshållare och workshopledare.

Philipp Weiss

Philipp WeissPhilipp är utbildad civilingenjör i miljö- och vattenteknik och tekn. lic. inom teknisk fysik. Han är en av initiativtagarna till projektet Permakultur Stjärnsund och innehar ett certifikat i permakulturdesign. Han etablerar en skogsträdgård på 5000 kvm ett par kilometer utanför Stjärnsund och skriver om sina erfarenheter på sidan Skogsträdgårdsbloggen. Han intresserar sig för enkla tekniska lösningar och inspireras av gammalt hantverk. Philipp håller regelbundna föredrag och kurser inom permakulturdesign, skogsträdgårdar och hållbart byggande.

Martin Gustafsson

MartinMartin bor i Stjärnsund och är trädgårdsmästare och har under flera år jobbat på Botaniska trädgården i Uppsala. Han har lång erfarenhet av att jobba med och undervisa om permakultur, ätbara växter och skogsträdgårdar. Martin är ledamot i svenska Permakulturföreningens styrelse. På Synvändan kommer han att ge en introduktion till permakultur och berätta varför han tror permakultur är ett viktigt redskap i arbetet mot mer levande och resilienta lokalsamhällen.

 

 Annevi Sjöberg

anneviAnnevi var med och startade Permakultur Stjärnsund. Hon är utbildad Miljövetare och Miljöingenjör och har även läst  statsvetenskap och antropologi. Hon har tidigare grundat och arbetat med webbsidan hallbarhetsguiden.se om design och hållbar utveckling samt arbetat internationellt med samhällsengagemang kring miljöfrågor på Kiribati och i Kenya. Hon har genomgått två certifikatkurser i permakultur, en i Sverige och en i Etiopien samt en permakulturlärarutbildning i Australien. Idag jobbar hon bland annat med utbildning och konsultation inom permakulturdesign och biologisk mångfald i trädgårdar. Hon är även ordförande i den nationella föreningen Permakultur i Sverige.

Stuart Pledger

Stuart_PStuart är en innovativ entreprenör som har startat och drivit flera företag. Idag tränar han organisationer i resultatorienterat ledarskap, produktivt lagarbete och affärsstrategi. År 1998 grundade han konsultbyrån Sustainable Leadership Lab AB vilket han driver än idag och han har varit gästföreläsare om Hållbart Ledarskap och Förändringsledning vid Stockholm Resilience Centre. Idag driver han även innovationsföretaget Aviva Aquaponics som utvecklar system för ekologisk matproduktion där fisk och grönsaker odlas i symbios. Stuart är också ordförande i den ideella förening “Cradle Net” som arbetar aktivt för att sprida kunskap om cirkulär ekonomi. Han är varm förespråkare för permakulturprinciper och metoder och har en “permculture design certificate”.

Bo Blomquist

Bo Blomquist

Har arbetat med en egen skogsträdgård sedan 1990 och där planterat och testat en mångfald framför allt vedartade ätliga växter. Arbetar deltid som forskare med sociologi och socialpsykologi som huvudämnen men är även med och utvecklar skogsträdgårdsodlingar och agroforestry i nordöstra Göteborg. Har också undervisat om skogsträdgårdsodling, växtförökning och odling av ovanliga ätliga växter vid bland annat Studiefrämjandet i Göteborg och vid stiftelsen Holma. Har deltagit i ett antal kurser i skogsträdgårdsodling i Sverige och i England och har genomgått en PDC kurs.

Joel Holmdahl

Joel Holmdahl

Aktiv småbonde som arbetar heltid med djurhållning, jordbruk, grönsaksodling och skogsbruk i enlighet med permakulturens principer. Gården Rikkenstorp (www.rikkenstorp.se samt www.facebook.com/rikkenstorp), som är ett diplomeringsprojekt inom Permakultur, ligger i nordligaste Örebro län. Den brukas sedan snart fyra år enligt den plan som Joel tog fram under sin PDC-kurs. Det tog 12 år av liv i staden och studier inom statskunskap och ekonomi innan permakulturen styrde vägen åter till jorden. Projektet på Rikkenstorp involverar idag fem personer.

 Agneta Magnusson

AgnetaAgneta är en odlande kulturhistoriker och naturvetare med ena foten i Leksand och den andra som programansvarig på Skansen. Hon är ett stort intresse för trädgårdshistoria, fröodling av gamla kulturväxter och etnobiologi. Agneta är ordförande i föreningen Leksands kulturväxter och är ålderman i föreningen Sesam som är en ideell förening som genom praktiskt arbete verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter. Se mer information på www.foreningensesam.se och kolla in Agnetas facebooksida Gamla Gröna Godingar!

Esbjörn Wandt

Esbjörn

Är en av de få diplomerade permakulturlärarna vi har i Sverige. Han har flerårig erfarenhet av skogsträdgård för nordliga förhållanden från Holma gård i Höör i Skåne www.skogstradgardensvanner.se. Han är involverad i olika permakultur – och agroforestryprojekt i Skåne, både i staden (Malmö) och på landet. Ett syfte med dessa projekt är att att inspirera människor (elever, lärare, folk i bostadsområden eller bostadskvarter) till att engagera sig i att skapa levande, produktiva och trevliga miljöer i sin omgivning.

Karl Hultén

karl

Karl har en magisterexamen i Biomedicin och är författare till boken “Hjärnhälsa, kost och motion för hjärnan”. Är även licensierad Crossfit-tränare och expert för SvD-bilagan “Sport & Hälsa”. Tidigare har han forskat vid Institutionen för Neurovetenskap på Karolinska Institutet och arbetat som medicinjournalist för ett flertal tidningar. En långvarig kronisk inflammationssjukdom har motiverat honom att söka egna svar när det gäller kopplingar mellan mat och hälsa. Nu hjälper han andra att ta kontroll över sin egen hälsa. http://karlhulten.se/

Aiva Susanne Keldsen

Aiva

En glad kreatör och på-hejare av ett enkelt och självförsörjande liv på landet. Var skall man bo om inte på landet? Det är där det verkliga livet finns. UnderPermakulturkurserna finns jag med i köket, där jag gör “Glad mat”, gjort med närvaro och glädje, vegetarisk mat utan e-nummer och till dels ekologisk och hemodlat. Jag är utbildat bildkonstnär med utvikningar åt poesi och performance, dansinspiratör och yoga-mindfulnesslärare. Jag intresserar mig för människan, kroppen och den goda galenskapen. Allt det här finns i min firma &Aiva, som har sitt säte i Stjärnsund, där jag bor, lever och odlar.

Joshua Roxendal

DSC_0567Erfarenheten och bakgrunden i utomhuspedagogik och ledarskap har fört honom till den väg han är på . Han har experimenterat med tekniker som är lätt att applicera , ger komfort och en känsla av självständighet . Hans undervisning och arbete är inriktad på lämplig teknik , särskilt raket spisar, “rocket mass heaters”, eco-bygg, permakultur. Han bygger utomhus kök – allt från strukturer till spisar – för kunder och hållbarhetsprojekt, se: http://permakultur.ihop.nu/ Han tycker om att samarbeta med andra Natural builders. Josh har ett väldigt kreativt sinne , är lysande på att hitta lösningar genom att använda det material han har omkring. Han är definitivt en “doer” , han tvekar inte , och hoppar rätt in i ett projekt ! Med ett permakultur deisgn certifikat och en Permakultur Lärar Diplom är han inblandad i permakultur projekt på många ställen. När han inte reser är han ofta i Stjärnsund, leder workshops och hjälper till med projektet.

David Roxendal
david
David har en lång bakgrund i IT och mediaproduktion som började i högstadiet där han växte upp i Montana, USA. Efter 3 års filmutbildning i Sverige skiftar han fokus till film- och bild. Han är en uppfinnartyp med mycket skaparglädje och stort intresse för förnybar energi och hållbara transportmedel. Permakulturutveckling och ett liv i samklang med naturens eco-system är det han lever för idag. Han koordinerar volontärerna i projektet Permakultur Stjärnsund och utvecklar demonstrationsträdgården där.

 

Emil Nilzon 

Emil

Emil Nilzon, ekologisk bonde och lärare. Emil har sedan barnsben sysslat med djur och växtodling. Som son till två miljöengagerade mjölkbönder har han haft förmånen att växa upp på en av Dalarnas första KRAV-certifierade gårdar. Han har i mötet med äldre generationer även fått möjligheten att möta och lära sig av människor som hade handens och ögats kunskaper intakta. Emil har även varit och är engagerad inom hembygdsrörelsen, den lokala och regionala landsbygdsutvecklingsrörelsen liksom i Hela Sverige ska levas projekt ”Omställning Sverige – Transition Sweden. Som fårbonde har han sedan 2009 fortsatt föräldrarnas arbete med att utveckla Widichsgården i Gustafs mot en gård med ett minskande ekologiskt fotavtryck och med kortare vägar mellan gården och dess kunder. Med en pedagogisk grund i gymnasielärarutbildningen och med utbildning och erfarenhet inom naturvägledning och processledning har han genom sitt konsultföretag Tystnaden arbetat åt Leader Bergslagen, Hela Sverige ska leva, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet och Tällberg forum.
Idag arbetar han främst som bonde och lärare när han inte leder kurser. Som kursledare har han varje deltagares förväntningar och mål i fokus.

 

Jan Stagenmark
JanJan bor i Långshyttan och slutade med sitt jobb på ett försäkringsbolag för att bli professionell biodlare. Tillsammans med sambon Ulrike Steiner driver han Kryddan i Tillvaron i Stjärnsund där de säljer lokalproducerade och ekologiska matvaror.