» Kom på en av sommarens visningar

Kalender / Kurser

Följande kurser och event kommer att anordnas via projektet Permakultur Stjärnsund under  året 2013 (och förhoppningsvis även 2014).

Rörspisbygge

Välkommen på kurs i rörspisbygge den 14-15 mars!

Rörspisar fungerar som kakelugnar och är lika effektiva, bara att de är helt och hållet murade i tegel. Att värma sitt hus med rörspisar som man har byggt själv är prisvärt och ger hög komfort.

Peter Andersson och Philipp Weiss kommer att leda kursen. De värmer sina hus med rörspisar som de har byggt själva och vill dela med sig av sin kunskap. Kolla här om du vill veta hur det gick på förra kursen!

Vi börjar ca. kl 9 på torsdag och inleder kursen med ett kortare teoripass som kommer att omfatta:
– rörspisars uppbyggnad, material och funktion
– skillnaden mellan klassiska och moderna rörspisar
– murningsteknikens teoretiska grunder
– att elda i en rörspis
– byråkratin: bygganmälan, brandsäkerhetskontroll m. m.
– litteraturtips

Sedan sätter vi igång med byggandet och håller på till ca. 17. På fredagen börjar vi kl 9 och håller på till ungefär kl 16

Kursavgiften är 950:-. Ett litet kurskompendium som sammanfattar det viktigaste samt fika och vegetarisk lunch ingår i kursavgiften. OBS: Antalet platser är av pedagogiska skäl begränsat till 8 Kursen är nu fullbokad! Skicka gärna ett mejl om du vill bli informerad om kommande kurser.

Är du intresserad av att delta hör av dig till: weiss.philipp@gmail.com eller ring på 072 923 9153, så skicka vi inbetalningsuppgifter, vägbeskrivning m. m. Det finns billiga övernattningsmöjligheter om du behöver det.

Varmt välkommen!
Peter & Philipp

Permakultur Introduktionskurs

Kurstillfälle: Fridhem, Stjärnsund 6-7 april 2013 och Rosenhill, Ekerö (Stockholm) 27-28 april 2013.

Denna två-dagarskurs ger en generell introduktion till permakultur som designverktyg och inblick i diverse ämnesområden så som biologisk mångfald i trädgården, biodling för amatörer, hållbart byggande och boende, kompostering, skogsträdgårdar, hållbart skogsbruk osv. Teori varvas med praktiska övningar som delvis anpassas till kursdeltagarnas specifika intresseområden. Kursen är intressant för alla som är nyfikna på vad permakultur är och hur vi kan använda oss av den i vardagen samt samt som introduktion till de som funderar på att gå en certifieringskurs.

Fridhem, Stjärnsund den 6-7 april 2013
Sista anmälningsdag: kommer snart
Ladda ner inbjudan här – kommer snart
Ansök till kursen här- kommer snart

Rosenhill, Ekerö utanför Stockholm den 27-28 april 2013
Sista anmälningsdag: kommer snart
Ladda ner inbjuda här – kommer snart
Ansök till kursen här – kommer snart

72 timmars Certifieringskurs i Permakultur – motsv. Permaculture Design Course (PDC)

Kurstillfälle: Stjärnsund den 10-12 maj, 7-9 jun, 8-11 aug och 5-6 okt under året 2013

För den som vill fördjupa sig i permakulturdesign finns denna kurs som är uppbyggd efter internationell standard. Kursen omfattar ungefär 72 timmars undervisning, fördelat på fyra helger under ett år. Deltagarna arbetar i grupp med en konkret designuppgift under hela kursens gång. Syftet med kursen är att lära sig hela designprocessen och få en djup förståelse av designprinciperna, med målet att få konkret användning av kunskapen även efter kursens slut..Deltagarna kan antingen jobbar med egna projekt eller få möjlighet att genomföra sin designuppgift på en plats i Stjärnsundsbygden. Efter kursen erhåller man ett certifikat i permakulturdesign som berättigar till att undervisa inom permakultur. En certifieringskurs är även en förutsättning för att ta ett diplom inom permakulturdesign. Kursen ges på svenska. Som kurslitteratur används ”Permakultur i ett nötskal” av Patrick Whitefield som kan beställas genom den svenska permakulturföreningen (http://www.permakultur.se/) och boken ”Permaculture Design – A step-by-step guide” av Aranya från 2012.

Sista ansökningsdag: den 27:e januari 2013. Ansökningstiden har gått ut

» Läs inbjudan här

”Learn by doing” workshops

Flertalet kortare praktiska kurser (workshops) kommer att anordnas på temat hållbar landsbygdsutveckling och ökad lokal självförsörjning.

Några kurser som planeras för 2013 är:

 • Att bygga en Tipi
 • Timring för nybörjare
 • Biogas för det egna hemmet
 • Kompostering och komposttoaletter
 • Filtrering, rengöring och gråvattensystem för regnvattensamling
 • Överlevnadskurs
 • Täckodling
 • Rörspisbygge
 • Konstruktion av raketugnar (rocket stoves)
 • Hållbar ekonomisk utveckling
 • Naturkosmetik
 • Matförvaring och – beredning

Mer information om dessa kurser kommer inom kort att finnas tillgänglig på denna webbsida. Så håll utkik!

Synvända Inspirationskonferens

Datum: 7-8 september 2013

Synvändasuccén från Berg i Växsjö under hösten 2012 (www.synvanda.se) kommer till hösten 2013 att arrangeras i Stjärnsund. Inspirationskonferensen kommer att handla om hållbar landsbygdsutveckling och utgörs av en helg med föreläsningar och workshops med permakultur som röd tråd för att väcka intresse och engagemang om ämnet bland boende i regionen och i övriga Sverige.

Skogsträdgårdskurs

Kurstillfälle: vår och höst 2014. Exakta datum fastställs under hösten 2013.

Kursen kommer att omfatta både teori kring design av skogsträdgårdar, skogsträdgårdens ekologi, levande jord, växtsjukdomar, förökning av växter, biologisk mångfald osv. samt praktiskt innehåll så som observationsövningar, plantering av träd och buskar, beskärning, ympning m.m.

Skogsträdgårdskursen kommer vara den mest omfattande i Sverige hittills och kommer att omfattas av fyra kurstillfällen (helger) mellan april och oktober 2014. Den huvudsakliga undervisningsplatsen kommer att vara Puttmyra skogsträdgård utanför Stjärnsund men kursen kommer även inkludera besök till andra skogsträdgårdar runtom i landet. De främsta skogsträdgårdsexperterna i Norden kommer att bjudas in som föreläsare.