» Kom på en av sommarens visningar

Ekobyggkurs

Far och vedbodHögskolekurs i bärkraftigt byggande och boende.

Sedan 2004 genomför Högskolan Dalarna kursen ”Bärkraftigt byggande och boende 15 hp” i Stjärnsund. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av ekologiskt och resurshushållande byggande och boende. Under kursen går man igenom byggprocessens olika moment, från bygglov och tomtplanering till praktiska byggmoment, val av material och tekniska lösningar. Kursdeltagarna tillämpar kunskaperna i en konkret projektuppgift som är en planering av ett byggprojekt. Hittills har över 200 personer gått kursen och i flera fall har det lett till spännande byggprojekt runt om i Sverige!

Studierna är på kvartsfart under ett år och undervisningen är förlagd till Stjärnsund i södra Dalarna. Vi träffas ca två dagar per månad med start i början av september 2013 och slutar kursen i maj 2014. Kursdagarna är torsdag-fredag så kommer du långt bortifrån får du sova över, förslagsvis på kursgården Fridhem i Stjärnsund. De har ett vegetariskt kök där vi också brukar äta lunch. Vi brukar lägga kurstiderna så du hinner med morgontåget från Stockholm på torsdagen.

Kursen har en tonvikt på miljöanpassat byggande och boende av enfamiljshus, men även aspekter som billigt byggande är viktiga. Huvudlärare är Ingemar Nygren, adjunkt i byggteknik vid Högskolan Dalarna med erfarenhet från såväl praktiskt byggande som ett flertal kurser i ekologiskt byggande. Övriga lärare är bl a Kåre Olsson, Michael Bergman, Mats Rönnelid, Philipp Weiss, Helena Kåks och Klaus Lorenz.

Undervisningen sker i inspirerande miljö i den nyligen renoverade Stora Herrgården från slutet av 1700-talet. I brukskontoret på herrgårdsområdet finns ett större rum där det byggts upp ett bibliotek kring bärkraftigt byggande och boende där du kan hitta såväl praktiska handböcker och kartor som böcker för inspiration. Där finns även utrymme för gruppdiskussioner och möten och där man kan sitta och jobba på kvällarna ifall man sover över i Stjärnsund.

Studieresa

Under året brukar vi göra någon eller några kortare studieresor där vi besöker pågående byggen eller tittar på färdiga miljöanpassade hus. Under våren brukar vi också göra en längre studieresa under några dagar där vi besöker spännande hus, ekobyar och träffar personer som är mitt uppe i byggprocessen. Studieresan subventioneras av Högskolan och deltagarna får betala en viss avgift som bidrag till busshyra, logi och måltider. Resan är frivillig för kursdeltagarna, men de flesta brukar vilja följa med. Om du är intresserad av att titta på vad vi besökt under de tre första årens studieresor kan du ladda ner en broschyr här (pdf, A3).

Anmälan

Låter det intressant? Anmälan till kursen Bärkraftigt byggande och boende görs via hemsidan www.studera.nu mellan 15/3-15/4, efter detta datum kan du fortfarande söka i mån av plats. Du hittar den aktuella kursen genom att leta efter kurser på Högskolan Dalarna och ämnet bygg/byggteknik. (Obs! I mitten av mars 2013 har vi haft problem med registrering av den nya kursplanen, varför kursen inte kunnat ses på studera.nu. Om kursen inte syns i kurslistorna, försök igen några dagar senare!) Du behöver inga speciella förkunskaper för att gå kursen, men som all högskoleutbildning kräves grundläggande behörighet, dvs godkända gymnasiebetyg. Har du problem med hemsidan eller ytterligare frågor kan du kontakta oss på ekobygg@du.se eller ringa till Mats Rönnelid, 023/778712. Skicka även ett email om du är intresserad av att gå kursen kommande år så kontaktar vi dig där det blir aktuellt!

Mer information

Du kan ladda ner en broschyr som beskriver kursen närmare.

Kursplanen för utbildningen hittar du här