» Kom på en av sommarens visningar

Medverkande_Bruttolista

Flera av Sveriges främsta och mest erfarna personligheter inom permakultur samt nya stjärnor kommer delger sina kunskaper på kurser och workshops. Nedan följer en presentation av våra föredragshållare och workshopledare.

Esbjörn Wandt

Esbjörn

Är en av de få diplomerade permakulturlärarna vi har i Sverige. Han har flerårig erfarenhet av skogsträdgård för nordliga förhållanden från Holma gård i Höör i Skåne www.skogstradgardensvanner.se. Han är involverad i olika permakultur – och agroforestryprojekt i Skåne, både i staden (Malmö) och på landet. Ett syfte med dessa projekt är att att inspirera människor (elever, lärare, folk i bostadsområden eller bostadskvarter) till att engagera sig i att skapa levande, produktiva och trevliga miljöer i sin omgivning.

 

Philipp Weiss

Philipp WeissUtbildad civilingenjör i miljö- och vattenteknik. Doktorerar inom energieffektivisering i det befintliga byggnadsbeståndet vid Högskolan Dalarna. En av initiativtagarna till projektet Permakultur Stjärnsund. Philipp innehar ett certifikat i permakulturdesign och etablerar en skogsträdgård på 5000 kvm ett par kilometer utanför Stjärnsund. Han intresserar sig för enkla tekniska lösningar och inspireras av gammalt hantverk. Philipp håller regelbundna föredrag och kurser inom permakulturdesign, skogsträdgårdar och hållbart byggande.

 

Maria Svennbeck

Maria SvennbeckUtbildad inom småskalig ekologisk odling och certifierad permakulturdesigner och lärare. Sin permakulturutbildning har hon skaffat sig i bland annat England, Skottland, Spanien och Indonesien, så hennes erfarenhet som designer och lärare sträcker sig över flera klimatzoner. Maria driver också Holistic Gardening, www.holisticgardening.se, ett trädgårdsföretag med inriktning på den ätbara trädgården och jobbar framförallt med urbana miljöer i Stockholmsområdet. Hon är även ordförande i föreningen Permakultur i Sverige.

 

Joel Holmdahl
Kurs: Permaculture Certificate Course (PDC)

Joel Holmdahl

Aktiv småbonde som arbetar heltid med djurhållning, jordbruk, grönsaksodling och skogsbruk i enlighet med permakulturens principer. Gården Rikkenstorp (www.rikkenstorp.se samt www.facebook.com/rikkenstorp), som är ett diplomeringsprojekt inom Permakultur, ligger i nordligaste Örebro län. Den brukas sedan snart fyra år enligt den plan som Joel tog fram under sin PDC-kurs. Det tog 12 år av liv i staden och studier inom statskunskap och ekonomi innan permakulturen styrde vägen åter till jorden. Projektet på Rikkenstorp involverar idag fem personer.

 

Martin Gustafsson
Kurs: Permaculture Certificate Course (PDC)
Workshop: Skogsträdgårdar

MartinMartin Gustafsson är trädgårdsmästare som har mångårig erfarenhet av att jobba med och undervisa om permakultur ätbara växter och skogsträdgårdar.

 

 

 

 

Annevi Sjöberg
Kurs: Permaculture Certificate Course (PDC)

Annevi SjöbergAnnevi är med och bygger upp Permakultur Stjärnsund samtidigt som hon är redaktör för www.hallbarhetsguiden.se. Hon bor både i Stockholm och Stjärnsund. Hon har läst en utbildning som heter Miljödriven Design och Management och har läst statsvetenskap och antropologi. Hon har tidigare arbetat internationellt som projektledare och med samhällsengagemang för hållbar utveckling. Annevi är med och bygger upp en liten statsodling i Fredhäll, Stockholm som heter Mälarpiraternas Trädgård. Hon har genomgått två certifikatkurser i permakultur, en i Sverige och en i Etiopien samt en lärarutbildning iAustralien.

 

Aiva Susanne Keldsen

Aiva

En glad kreatör och på-hejare av ett enkelt och självförsörjande liv på landet. Var skall man bo om inte på landet? Det är där det verkliga livet finns. UnderPermakulturkurserna finns jag med i köket, där jag gör ”Glad mat”, gjort med närvaro och glädje, vegetarisk mat utan e-nummer och till dels ekologisk och hemodlat. Jag är utbildat bildkonstnär med utvikningar åt poesi och performance, dansinspiratör och yoga-mindfulnesslärare. Jag intresserar mig för människan, kroppen och den goda galenskapen. Allt det här finns i min firma &Aiva, som har sitt säte i Stjärnsund, där jag bor, lever och odlar.

 

Helena Kåks
Kurs: Permaculture Certificate Course (PDC)

Helena Kåks Helena har en bakgrund som forskare och lärare inom kultur- och samhällsvetenskap, där hon bl a arbetat mycket med lokal och regional utveckling. Hon är även utbildad trädgårdsmästare vid Högskolan Gävle/Wij Trädgårdar. För närvarande är hon ansvarig trädgårdsmästare vid Stabergs Barockträdgård utanför Falun. Tillsammans med sin man driver hon på fritiden en mindre jord- och skogsbruksfastighet med får, getter, köksträdgård och äppelmusteri i Rörshyttan, Stjärnsund.

 


Ronja Burgdorf

Ronja BurgdorfHon har tidigare varit en av projektledarna i projektet ”Permakultur Ihop” i Garpenberg (för mer info se http://permakultur.ihop.nu) där hon också varit ekonomiansvarig de senast åren. Ronja har själv varit volontär/WWOOFare och deltagare i EU projekt samt gruppledare inom en ”Youth in Action” projekt i Ungern om hållbart husbyggande. Hon har studerat ”Agriculture Science” och ekologisk odling i Berlin samt globalt hållbarhet i Uppsala och gick en kurs om ledarskap i ekobyar. Idag utbildar hon sig till Waldorfpedagog och jobbar som lärare i en lokal Waldorfskola. Hon sköter dessutom bokföringen och redovisningen i flera lokala företag.

Arbetsuppgifter inom projektet
Ekonomi och bokföringsansvarig, volontärkoordinator samt workshopkoordinator, designer för demonstrationsträdgården i Stjärnsund