» Kom på en av sommarens visningar

Guidade visningar och kortkurser 2024

Kom till Stjärnsund och inspireras av våra guidade visningar och kortkurser! För mer information: klicka på det evenemang du önskar delta i. Det är också möjligt att förboka en gruppvisning vid andra tillfällen, kom med förslag! För grupper kan vi även förmedla kontakter för lunch, övernattning, cykel- och kanotuthyrning etc. Kontaktperson: Annelie Hilmerby, 0707980157, annelie.hilmerby@gmail.com

Lördag 15 juni 2024
14.00-18.00 Trädgårdsslöjd – slöjda för trädgården

Söndag 16 juni 2024
10.00-16.00 Skogsträdgårdsodling & mat med fleråriga grönsaker

Lördag 3 augusti
10.00-12.30 Mångfaldsträdgården & Permakultur Stjärnsund

Lördag 7 september
10.00-12.30 Mångfaldsträdgården & Permakultur Stjärnsund

Lördag 7 september 2024
14.00-18.00 Trädgårdsslöjd – slöjda för trädgården

 

Beskrivningar av de olika visningarna och kortkurserna:

Mångfaldsträdgården & Permakultur Stjärnsund

Kom på en vandring genom den vilda skogsträdgården Mångfaldsträdgården i Stjärnsund! Här finns ett stort antal fleråriga växter såsom frukt- och nötträd och bärbuskar. En del av dem är ovanliga i vårt klimat (zon 4), som mullbär, storfruktig hassel, koreansk berberis och minikiwi. Du får bekanta dig med svampodling i stockar och flis, och en mångfald av fleråriga grönsaker. Du får se och höra om fladdermusholkar, insektshotell, trädgårdsdammar och annat som bidrar till den ekologiska balansen i trädgården. Guiden berättar även om föreningen Permakultur Stjärnsund och om permakulturinspirerade lösningar för hållbarhet och lokal självhushållning.

 

Skogsträdgårdsodling och mat med fleråriga grönsaker

Välkommen till en dag i den vilda skogsträdgården Mångfaldsträdgården i Stjärnsund! Under några timmar ges en grundläggande introduktion till skogsträdgårdsodling. På förmiddagen tar vi en tur genom trädgården och ser hur den är uppbyggd. Vi tittar på valet av ätbara och stöttande växter, vad vi kan göra för att vårda jorden och hur vi kan öka den biologiska mångfalden i trädgården. Framåt lunchtid skördar vi av trädgårdens fleråriga grönsaker och lagar tillsammans en enkel vegetarisk lunch utomhus. Under och efter lunchen finns möjlighet att samtala om deltagarnas skogsträdgårdsdrömmar med permakulturens designprinciper som grund.

 

Trädgårdsslöjd – Slöjda för trädgården

Slöjda med oss i skogsträdgården! Bygg ett litet insektshotell, slöjda en äppelplockare eller en hastkorg, eller tälj skyltar till dina plantor. Vi slöjdar utomhus med handverktyg som kniv, yxa, träklubba och borrsväng, av material från skog och trädgård. Du får lära dig grunderna i att slöjda med färskt virke.