Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kurs i naturnära skogsbruk

februari 2 - februari 3

595kr

Bilden ovan: Skog i Gräsmyrbäcken skött enligt naturnära metod

Kursen är fullsatt men skicka gärna en anmälan ändå så vet vi om det finns underlag för ytterligare en kurs i Dalarna och/eller på annan ort i Sverige.

Allt fler skogsägare och virkesköpare efterfrågar hyggesfria skogsbruksmetoder och en av de metoder som är intressant är skogsbruksmodellen naturnära skogsbruk. Men vad innebär metoden, hur påverkar den miljön och plånboken och hur går man rent praktiskt tillväga som skogsägare? Det får du svar på om du går denna tvådagarskurs. 

Under kursens gång går vi igenom grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring. Modellen är väldokumenterad och ger en löpande, avkastning samtidigt som skogens höga naturvärden värnas där de finns och byggs upp där de saknas. När man börjar med naturnära skogsbruk handlar det om att lägga upp en handlingsplan baserad på dina mål som skogsägare och platsens naturliga förutsättningar så att varje gallring/avverkning man gör leder skogen mot en mer naturlik struktur och sammansättning. Beroende på skogsägarens- och skogens naturliga förutsättningar kan hyggesfritt skogsbruk därför göras på många olika sätt. Några av de frågor och aspekter vi kommer att titta på under kursdagen är följande:

  • Vad är skog? Naturliga vegetationstyper och succession. Urskog – naturskog – plantageskog. Störningsregimer. Skogsbrukets historia. Skogens olika värden – ekonomiska, ekologiska och sociala.
  • Lagstiftning och reglering kring skogsbruket – Skogsvårdslagen, rätten att bruka sin skog.
  • Vad kostar det att få ett träd att växa upp? – Om ekonomi i skogsbruket, Sveriges skogsbruksekonomi, virkesmarknadens aktörer och faktorer som påverkar skogsbrukarens ekonomi.
  • Plantering, röjning, dikning – behövs det? – Olika skötselstrategier och avverkningsmetoder. Människans miljöpåverkan på skog och skogens betydelse för att motverka klimatförändringar.
  • Hur fungerar naturnära skogsbruk?  – Målsättningar, biotopkartering, skötselplan, avverkningsplanering. Identifiering av kulturspår i skog, hänsyn till fornlämningar i skogsbruket. Bedöma olika skogsytors kvaliteter utifrån natur- och kulturvärde respektive virkesproduktion.
  • Fältbesök – Delar av kursen hålls i orörd skog och i trakthyggesbrukad skog (gallrings- eller avverkningsmogen).

Efter genomförd kurs kommer du som skogsägare kunna börja staka ut en ny hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid avverkning. Kursen är även intressant för dig som inte är skogsägare men som är nyfiken på vad naturnära skogsbruk är och innebär.

Brita Asplund som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gävleborgs distrikt kommer att inleda kursen med ett kort anförande om följande:

  • Skogsstyrelsen och myndighetens arbete med hyggesfritt
  • Bakgrunden till att det finns ett samhällsmål kopplat till ökad variation i skogsbruket
  • Hyggesfritt ur den enskilde markägarens perspektiv

Datum och tider: Kurstiderna är 9.45-18 lördagen den 2 februari och 9-15 söndagen den 3 februari. Teori inomhus varvas med praktik utomhus. 

Kursledare: Martin Jentzen. Skogsingenjör som erbjuder kurser, rådgivning, skogsbruksplaner och stämplingar, med utgångspunkt från naturnära skogsbruk, din skog och dina behov. Han är utbildad i naturnära skogsbruk för Knut Sturm, förvaltare för Lübecks statskog och verksamhetsledare på Naturwald akademie i Lübeck. Innan Martin började med naturnära skogsbruk jobbade han som virkesinköpare, avverkningsledare och fältinventerare. Han har även kört skotare samt suttit i FSC:s standardkommitté. Läs mer om Martin och andra kurser på Plockhugget.se

Arrangör: Vi som arrangerar kursen är Plockhugget som tillhandahåller utbildning och rådgivning inom lubeckmetoden/naturnära skogsbruk. Vår målsättning är även att hjälpa skogsägare som tillämpar naturnära skogsbruk och andra hyggesfria metoder och virkesköpare som är ute efter virke av bra kvalitet och ett gott miljösamvete, att finna varandra. Detta gör vi bland annat genom att möjliggöra virkesaffärer via en digital marknadsplats (som kommer snart). Vi jobbar även på annat sätt med informationsspridning om naturnära skogsbruk samt arrangerar seminarier på temat. Mer om Plockhugget här   

Var? Kursen börjar kl. 9.45 på Stjärnsunds Herrgård, annalisa forssbergers väg 9, Stjärnsund. Kursen är  i den största byggnaden i mitten av området när man söker på adressen. Parkering finns om ni kör in vid infarten som följer vattendraget.

Hitta hit: Vill man åka kommunalt är närmsta tågstation Hedemora och sedan får man ta buss till Stjärnsund. Se dalatrafik.se. Det går dock tyvärr inga bussförbindelser till Stjärnsund på lördagar och söndagar. I god tid innan kursen börjar kommer vi dock att skicka ut en deltagarlista så att ni som vill har möjlighet att samordna samåkning.

Kostnad: 595 kr per person. I kursavgiften ingår fika och lunch båda dagarna samt middag på lördagen. Frukost ingår inte.

Boende: Om du vill övernatta i Stjärnsund kan du boka det på Fridhem kursgård och vandrarhem (frid.nu) eller privat boende via airbnb.

Kom ihåg: Välj kläder efter väder!

Frågor: Om det praktiska – Annevi Sjöberg, 0733622509. annevi.lakemountain@gmail.com. Om kursinnehåll – Martin Jentzen, 073-417 22 90

Anmälan: Fyll i anmälan nedan  så skickar vi en faktura till din mail med kurskostnad på 595 kr. Max 30 personer. Först till kvarn.

Kursen anordnas i samarbete med Naturskyddsföreningen Dalarna och Biosfärområde Nedre Dalälven 

 

Detaljer

Börjar:
februari 2
Slutar:
februari 3
Pris:
595kr

Plats

Stjärnsund
Stjärnsund, 77071 Sverige + Google Map
Telefon:
022580303

Arrangör

Plockhugget
Telefon:
+46733622509
E-post:
plockhugget@gmail.com
Webbplats:
plockhugget.se