» Kom på en av sommarens visningar
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

 • Detta evenemang har redan ägt rum.

Kurs i naturnära skogsbruk

16 oktober, 2020 - 18 oktober, 2020

2500kr

Bilden ovan: Skog i Gräsmyrbäcken skött enligt naturnära metod

Allt fler skogsägare och virkesköpare efterfrågar hyggesfritt skogsbruk och en metod för det är naturnära skogsbruk. Men vad innebär det, hur påverkas miljön och plånboken och hur går man rent praktiskt tillväga som skogsägare? Det får du svar på om du går denna tredagarskurs. 

Under kursens gång går vi igenom grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring. Modellen är väldokumenterad och ger en löpande, avkastning samtidigt som skogens höga naturvärden värnas där de finns och byggs upp där de saknas. När man börjar med naturnära skogsbruk handlar det om att lägga upp en handlingsplan baserad på skogsägarens mål och platsens naturliga förutsättningar så att varje gallring/avverkning man gör leder skogen mot en mer naturlik struktur och sammansättning. Beroende på skogsägarens- och skogens naturliga förutsättningar kan hyggesfritt skogsbruk därför göras på många olika sätt. Några av de frågor och aspekter vi kommer att titta på under kursdagen är följande:

 • Naturliga skogstyper, succession och strukturer i skogen.
 • Olika huggningsformer och dess effekter på landskapsbild och skogsekologi.
 • Skogsbrukets ekonomi och olika lönsamhetsberäkningar
 • Olika tänkbara målsättningar för markägare
 • Gallring: metodik och effekter
 • Skogsskötselåtgärder/skötselkoncept i relation till skogars ekologiska funktion: Varför hyggesfritt?
 • Praktiska övningar i fält: avverkningsplanering och skötsel av den hyggesfria skogen.
 • Skogsbruk som ger virke av kvalitet – hur gör man?
 • Vad skogsvårdslagen säger om hyggesfritt skogsbruk.
 • Skogsstyrelsen berättar om myndighetens rådgivning kring hyggesfritt skogsbruk.

Efter genomförd kurs kommer du som skogsägare kunna börja staka ut en ny hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid avverkning. Kursen är även intressant för dig som inte är skogsägare men som är nyfiken på vad naturnära skogsbruk är och innebär. Brita Asplund som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gävleborgs distrikt kommer att inleda kursen med ett kort anförande om följande:

 • Skogsstyrelsen och myndighetens arbete med hyggesfritt
 • Bakgrunden till att det finns ett samhällsmål kopplat till ökad variation i skogsbruket
 • Hyggesfritt ur den enskilde markägarens perspektiv

Datum och tider: Kurstiderna är 15.00 fredagen den 16 oktober till ca 15.00 söndagen den 18 oktober. Teori inomhus varvas med praktik utomhus.

Kursledare: Martin Jentzen, skogsingenjör utbildad i naturnära skogsbruk för Knut Sturm, förvaltare för Lübecks statskog och verksamhetsledare på Naturwald akademie i Lübeck. Innan Martin började med naturnära skogsbruk jobbade han som virkesinköpare, avverkningsledare och fältinventerare. Han har även kört skotare samt suttit i FSC:s standardkommitté.

Arrangör: Plockhugget, ett företag som tillhandahåller utbildning och rådgivning inom lübeckmetoden/naturnära skogsbruk och köper och säljer virke från hyggesfritt skogsbruk.  Mer om Plockhugget här   

Var? Kursen börjar kl. 15,00 på Fridhem kursgård och vandrarhem, Bruksallén 16, Stjärnsund.

Hitta hit: Adressen till kursgården är Bruksallén 16, Stjärnsund. Vill man åka kommunalt är närmsta tågstation Hedemora och sedan får man ta buss till Stjärnsund. Se dalatrafik.se. Det går dock tyvärr inga bussförbindelser till Stjärnsund på lördagar och söndagar. I god tid innan kursen börjar kommer vi dock att skicka ut en deltagarlista så att ni som vill har möjlighet att ordna samåkning.

Kostnad: 2500 kr per person exklusive moms. I kursavgiften ingår fika alla dagar och lunch lördag och söndag. Det går att lägga till frukost för 80 kr och middag för 100 kr per måltid för den som vill.  Är du medlem i Naturskyddsföreningen eller vill du bli det? Då får du 500kr rabatt på kursavgiften (betalas av Naturskyddsföreningen i Dalarna).

Anmälan: Du anmäler dig genom att betala kursavgiften och anmäla dig på Plockhuggets webbplats

Anpassning till Covid 19: Vi kommer anpassa lokal och avstånd mellan deltagarna utifrån de rekommendationer som ges vid kurstillfället. En stor del av kursen kommer även att ske utomhus. I den händelse vi behöver skjuta upp kursen är ni säkrad en plats vid ett senare datum. Om ni inte har möjlighet att närvara vid det tillfället får ni tillbaka hela kursavgiften inklusive anmälningsavgiften.

Återbetalningspolicy: Priset för kursen består av en kursavgift och en anmälningsavgift. Anmälningsavgiften uppgår till 500 kr och återbetalas vanligen ej vid eventuell avbokning. Du kan avboka ditt deltagande på våra kurser fram till två veckor före kursdatum och få tillbaka hela kursavgiften (exklusive anmälningsavgiften). Nu i coronatider är vår återbetalningspolicy mer flexibel och du får tillbaka dina pengar även nära inpå kursstart om du känner dig krasslig. Om ingredienser till mat hunnits beställas drar vi dock av en summa för det.

Boende: Om du vill övernatta i Stjärnsund kan du boka det på Fridhem kursgård och vandrarhem fridhem.stjarnsund@gmail.com eller 0739 229 686 (vardagar kl 16-18) eller privat via airbnb.

Kom ihåg: Välj kläder efter väder!

Frågor: Om det praktiska – Annevi Sjöberg, 0733622509. annevi@plockhugget.se. Om kursinnehåll – Martin Jentzen, 073-417 22 90

Detaljer

Börjar:
16 oktober, 2020
Slutar:
18 oktober, 2020
Pris:
2500kr

Plats

Stjärnsund
Stjärnsund, 77071 Sverige + Google Map
Telefon:
022580303

Arrangör

Plockhugget
Telefon:
+46733622509
E-post:
plockhugget@gmail.com
Webbplats:
plockhugget.se