» Kom på en av sommarens visningar
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Kurs i naturnära skogsbruk

oktober 16 - oktober 18

2500kr

Bilden ovan: Skog i Gräsmyrbäcken skött enligt naturnära metod

Allt fler skogsägare och virkesköpare efterfrågar hyggesfritt skogsbruk och en metod för det är naturnära skogsbruk. Men vad innebär det, hur påverkas miljön och plånboken och hur går man rent praktiskt tillväga som skogsägare? Det får du svar på om du går denna tredagarskurs. 

Under kursens gång går vi igenom grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring. Modellen är väldokumenterad och ger en löpande, avkastning samtidigt som skogens höga naturvärden värnas där de finns och byggs upp där de saknas. När man börjar med naturnära skogsbruk handlar det om att lägga upp en handlingsplan baserad på skogsägarens mål och platsens naturliga förutsättningar så att varje gallring/avverkning man gör leder skogen mot en mer naturlik struktur och sammansättning. Beroende på skogsägarens- och skogens naturliga förutsättningar kan hyggesfritt skogsbruk därför göras på många olika sätt. Några av de frågor och aspekter vi kommer att titta på under kursdagen är följande:

 • Naturliga skogstyper, succession och strukturer i skogen.
 • Olika huggningsformer och dess effekter på landskapsbild och skogsekologi.
 • Skogsbrukets ekonomi och olika lönsamhetsberäkningar
 • Olika tänkbara målsättningar för markägare
 • Gallring: metodik och effekter
 • Skogsskötselåtgärder/skötselkoncept i relation till skogars ekologiska funktion: Varför hyggesfritt?
 • Praktiska övningar i fält: avverkningsplanering och skötsel av den hyggesfria skogen.
 • Skogsbruk som ger virke av kvalitet – hur gör man?
 • Vad skogsvårdslagen säger om hyggesfritt skogsbruk.
 • Skogsstyrelsen berättar om myndighetens rådgivning kring hyggesfritt skogsbruk.

Efter genomförd kurs kommer du som skogsägare kunna börja staka ut en ny hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid avverkning. Kursen är även intressant för dig som inte är skogsägare men som är nyfiken på vad naturnära skogsbruk är och innebär. Brita Asplund som är skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Gävleborgs distrikt kommer att inleda kursen med ett kort anförande om följande:

 • Skogsstyrelsen och myndighetens arbete med hyggesfritt
 • Bakgrunden till att det finns ett samhällsmål kopplat till ökad variation i skogsbruket
 • Hyggesfritt ur den enskilde markägarens perspektiv

Datum och tider: Kurstiderna är 15.00 fredagen den 26 oktober till ca 15.00 söndagen den 28 oktober. Teori inomhus varvas med praktik utomhus.

Kursledare: Martin Jentzen, skogsingenjör utbildad i naturnära skogsbruk för Knut Sturm, förvaltare för Lübecks statskog och verksamhetsledare på Naturwald akademie i Lübeck. Innan Martin började med naturnära skogsbruk jobbade han som virkesinköpare, avverkningsledare och fältinventerare. Han har även kört skotare samt suttit i FSC:s standardkommitté.

Arrangör: Plockhugget, ett företag som tillhandahåller utbildning och rådgivning inom lübeckmetoden/naturnära skogsbruk och köper och säljer virke från hyggesfritt skogsbruk.  Mer om Plockhugget här   

Var? Kursen börjar kl. 15,00 på Fridhem kursgård och vandrarhem, Bruksallén 16, Stjärnsund.

Hitta hit: Adressen till kursgården är Bruksallén 16, Stjärnsund. Vill man åka kommunalt är närmsta tågstation Hedemora och sedan får man ta buss till Stjärnsund. Se dalatrafik.se. Det går dock tyvärr inga bussförbindelser till Stjärnsund på lördagar och söndagar. I god tid innan kursen börjar kommer vi dock att skicka ut en deltagarlista så att ni som vill har möjlighet att ordna samåkning.

Kostnad: 2500 kr per person. I kursavgiften ingår fika alla dagar och lunch lördag och söndag. Det går att lägga till frukost för 80 kr och middag för 100 kr per måltid för den som vill.  Är du medlem i Naturskyddsföreningen eller vill du bli det? Då får du 500kr rabatt på kursavgiften (betalas av Naturskyddsföreningen i Dalarna). Vid anmälan uppger du i sånt fall medlemsnummer (står på baksidan av Sveriges Natur) eller bli medlem via http://www.naturskyddsforeningen.se/blimedlem och skicka e-post med bevis på betalning så fakturerar vi endast 2000 kr. Din plats är säkrad när du betalat kursavgiften

Boende: Om du vill övernatta i Stjärnsund kan du boka det på Fridhem kursgård och vandrarhem (frid.nu) eller privat via airbnb.

Kom ihåg: Välj kläder efter väder!

Frågor: Om det praktiska – Annevi Sjöberg, 0733622509. annevi@plockhugget.se. Om kursinnehåll – Martin Jentzen, 073-417 22 90
Anmälan: Fyll i anmälan nedan så skickar vi en faktura till din mail med kurskostnad.

 

Detaljer

Börjar:
oktober 16
Slutar:
oktober 18
Pris:
2500kr

Plats

Stjärnsund
Stjärnsund, 77071 Sverige + Google Map
Telefon:
022580303

Arrangör

Plockhugget
Telefon:
+46733622509
E-post:
plockhugget@gmail.com
Webbplats:
plockhugget.se