» Kom på en av sommarens visningar
Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

 • Detta evenemang har redan ägt rum.

Beskärning av fruktträd och bärbuskar, Stjärnsund

19 september, 2020 | 13:00 - 20 september, 2020 | 14:00

1200kr

På denna kurs får du lära dig hur du kan tänka när du beskär trädgårdens och skogsträdgårdens växter. Teori kommer att varvas med praktisk tillämpning av beskärningens ädla konst i Mångfaldsträdgården i Stjärnsund. Merparten av den ätbara växtligheten i trädgården är max sju år gammal men det finns även ett antal äldre äppel- och körsbärsträd samt sötrönn och vinbärsbuskar. Fokus på höstens kurs kommer att ligga på JAS (juli, augusti, september) beskärning av främst de äldre äppelträden men även de andra äldre träden och buskarna samt ett par år gamla körsbärsplommon och eventuellt persika. 

Vi går igenom och övar underhållsbeskärning, avlastningsbeskärning och föryngringsbeskärning. Vi kommer diskutera hur växterna på olika sätt kan beskäras samt praktiskt ta bort grenar på de växter som mår bra av beskärning denna årstid. Vi kommer följa upp hur de träd och buskar som beskars i mars 2020 svarat på beskärningen samt hur det gått för träd som beskurits efter att ha betesskadats av rådjur. Vi kommer att vara utomhus hela tiden, även vid måltider (har ett partytält) och vi får gemensamt hjälpas åt att hålla avstånd under kursens gång med tanke på corona.

På denna kurs kommer du att få lära dig:

 • Att vårda och beskära dina fruktträd så att du skapar balans och harmoni i trädets krona så att frukten blir av god kvalitet och trädet mår bra.
 • Att läsa trädet och dess närmiljö så som ljus, vind, vatten och jordmån.
 • Att se skillnad på bladved och fruktved samt bedöma årstillväxt.
 • Att förstå hur olika beskärning får konsekvenser för trädets form och funktion.
 • Att lära dig lägga rätt snitt med såg och sekatör för bästa läkning.
 • Att minska skadorna efter felaktig beskärning och fläkskador.
 • Att förstå hur du beskär träd som varit obeskurna en längre tid.
 • Att sköta din beskärningsutrustning och hur du undviker smittspridning.
 • Att känna igen olika sjukdomar och insektsangrepp samt hur du förebygger och behandlar dessa.
 • Att känna till riskerna med höjdarbete och vassa redskap.

Tider: Kursen börjar lördag den 19 september 13.00 och pågår även under förmiddagen den 20e mellan kl. 8.30 till ca 14.00.

Lärare på kursen: Peeter Hüllert har mer än 30 års kunskap och erfarenhet av odling och trädvård och har idag egen firma för beskärning av fruktträd www.phtradvard.se. Han har ett myckettränat öga och känsla för att se hur träd behöver beskäras för att må bra. Odling och trädgård har alltid funnits med som en naturlig del av Peeters liv.  Som barn växte han upp på en bondgård och fick tidigt lära sig hur man odlar och tar hand om trädgårdens bär och frukter. Efter avslutad lantbruksutbildning tog dock studier och yrkesliv helt andra vägar. Men odling och trädgård har alltid funnits med som fritidssyssla och sedan många år som heltidssyssla.

Kursavgift: 1200 kr (inkl moms). Vegetarisk mat ingår (fika båda dagarna, middag på lördagen och lunch på söndagen). Frukost får man ordna själv.

Anmälan: Anmälan sker genom att betala kursavgiften. I kursavgiften ingår vegetarisk mat. Vi skickar ut en förfrågan om särskild kost efter anmälan. Om du har sjukdomsymptom går det bra att avboka kursen med full återbetalning.

Boende: Det finns gott om boendealternativ i Stjärnsund, en sammanställning hittar du här. Boka gärna så snart som möjligt efter att du anmält dig till kursen då det underlättar för deras planering. Särskilt vandrarhemmet Fridhem (fridhem.nu) uppskattar tidiga bokningar 🙂

Mötesplats: Bruksallén 16, 77674 Stjärnsund  – Vi träffas utanför entrén vid Fridhem, Stjärnsund

Ta med: Egen beskärningsutrustning om du har. Det kommer även att finnas sekatörer till utlåning.

Upptäck Stjärnsund: Passa på att sova över från fredagen i något av de olika boenden som erbjuds i trakten och njut av skogarna, sjöarna, tystnaden och den gemytliga atmosfären. Fridhems kursgård och vandrarhem har även en ideellt driven eko-butik, lokala hantverk och konstutställningar.

Frågor? Kontakta oss på annevi.lakemountain@gmail.com

Detaljer

Börjar:
19 september, 2020 | 13:00
Slutar:
20 september, 2020 | 14:00
Pris:
1200kr

Plats

Permakultur Stjärnsund
Bruksallén 16
Stjärnsund, 77674 Sverige
+ Google Map