Print

Permakultur Stjärnsund Nyhetsbrev

Skogarna runt Stjärnsund är hotade, precis som nästan överallt annars i landet. Om avverkningarna fortsätter i samma takt finns det snart inga skogar kvar att vandra, skogsbada och samla kraft i samt inga hyfsat naturliga ekosystem att inspireras av.

I höstas lämnade det statligt ägda Sveaskog in avverkningsanmälningar på i stort sett all skog runt Sörbosjön som ligger mycket nära lokalsamhället och dessutom omges av Stjärnsunds motionsspår. Det är inte bara tråkigt för friluftslivet utan förstör gyllene möjligheter tillinkomster på landsbygden med eko- och naturturism där fler får upp ögonen för, och värnar för de naturliga ekosystemen som ger så mycket. Skogen som härbärgerar så mycket mirakulöst liv.

Därför hoppas vi att ni, precis som vi, vill skriva på kampanjen "Vår skog" nedan och hjälpa till att sprida den vida kring, högt och lågt, vitt och brett...
Slide1

Över 38 000 har skrivit på uppropet Vår skog!

Naturskyddsföreningen och föreningen Skydda skogen samt 21 andra miljöorganisationer har startat en kampanj för att uppmana regeringen att ta sitt ansvar för Vår Skog innan det är för sent. 14% av Sveriges skogar ägs nämligen av det statliga bolaget Sveaskog som bör verka för Sveriges och svenskarnas bästa. Vi behöver skydda mer skog för mångfaldens och resiliensens skull. För vår skull. Och med en omställning till kvalitetsskogsbruk där man plock- och luckhugger för att använda virke till sådant som är värdigt, så som byggnader och möbler där den inneboende koldioxiden i virket lagras under lång tid. Alla tjänar på skydd av skog och hyggesfritt i längden!

Slide1

Vad gör du den 15 mars?

Kom och strejka för Greta Thunbergs initiativ Fridays For Future. I Hedemora kommer det exempelvis anordnas en strejk vid Hökartorget den 15 mar kl 16-18. Finns det något viktigare den dagen än att närvara där? Initiativtagare till strejken i Hedemora är Miljötinget som är ett miljöprojekt för och av ungdomar i Dalarna och Gävleborg.
Slide1

Bygdebolag bildat för lokal utveckling!

Modellen med bygdebolag har praktiserats i ett 40-tal bygder runt om i Sverige. Den 3 februari i år bildades Stjärnsunds bygdebolag med fokus på att vara en katalysator för lokal utveckling. Bygdebolag möjliggör investeringar i sådant som behövs i lokalsamhället som äldreboend, butik, lokalproducerad el mm. Läs mer om bygdebolaget via länken.
Slide1

Semestra i Stjärnsund och bo i tiny house!

Vill du semestra på en fridfull plats med utsikt över lummiga trädgårdsland? Då är kanske Permakultur Stjärnsunds Tiny house något för dig. Förutom närhet till bad i sjö och skog, härliga grönsaksland, uthyrning av cyklar, kanoter och annat naturnära har du också möjlighet att botanisera i hundratals böcker om odling, självhushållning och annat spännande som finns i ditt tiny house. HUset kommer renoveras och göras jättefin till sommaren. Slå till vettja!
DCIM100GOPROG0030333.

Fler boenden i Stjärnsund!

Vi vill väldigt gärna att fler härliga personer flyttar till Stjärnsund! Ett led i arbetet är att sätta tryck på kommunen att upplåta mark för tiny houses. Ett annat är att visa kommunen att folk vill flytta till Stjärnsund (för det tror de inte på just nu). Om du, eller någon du känner är intresserad av att flytta till Stjärnsund får du gärna tipsa dem om att anmäla sitt intresse till Hedemora bostäder så att de förstår att det behövs fler bostäder här!
Hyggesfritt skogsbruk

Kostnadsfria kurser i hyggesfritt skogsbruk!

Lofällan Ekopark utanför Falun erbjuder grundkurser och fortsättningskurser i olika hyggesfria skogsbruksmetoder under våren. Kurserna är kostnadsfria och riktar sig i första hand till skogsägare, virkesköpare, entreprenörer och andra yrkesroller inom skogsbruket. De finansieras med ekonomiskt stöd från EU och staten.Huvudsakliga målgrupper är
Slide1

Yogaretreat för kvinnor den 26-28 april!

Permakultur handlar mycket om miljö, natur och självförsörjning men det handlar också om att ta hand om sig själv. Ge dig själv, eller någon närstående en yoga retreat i vår omgiven av det lugna tempot och den vackra naturen i Stjärnsund, Dalarna. Yogalärare är Kelsey Philipp som även är utbildad Thai massör. Hon är superbra!
Slide1

Tipsa om vårt nyhetsbrev

Om du känner någon annan som kanske skulle vara intresserad av att få Permakultur Stjärnsunds nyhetsbrev får ni gärna dela länken nedan. Nyhetsbrevet kommer ut ett par gånger per år och innehåller information om vad som händer i Stjärnsund, kurser och evenemang som anordnas och möjligheter till engagemang i frågor som har med permakultur och omställning att göra!
tiny-house-crew2

Lär dig att bygga Tiny house!

Detta är en fortsättningskurs då stommen redan kommer vara byggd, men alla är välkomna oavsett tidigare erfarenhet. Första dagen kommer vi få möjlighet att titta på flera färdiga hus på hjul i området och studera för/nackdelar med olika lösningar.
11856478_995434380506694_1978851506192216714_o

Lär dig skogsträdgårdsodla!

På en skogsträdgårdsodlingskurs lär du dig om hur man etablerar en skogsträdgård – en odlingsform och ett trädgårdsideal där man med inspiration från naturens lundar och skogsbryn. Det finns platser kvar på 3 av 4 skogsträdgårdskurser i vår och höst samt ett fåtal platser på kurs i odling och matlagning med fleråriga grönsaker

Print
facebook website
MailPoet