Varför fleråriga grönsaker?

Det finns många fördelar med att plantera och odla fleråriga (perenna) ätliga växter istället för, eller som komplement till det vanliga grönsakslandet som man måste så och plantera om varje år. Här är några av de största fördelarna med de perenna grönsakerna:

Fleråriga växter är hälsosammare, eftersom de innehåller fler mineralämnen, protein och vitaminer än våra vanliga grönsaker.

Fleråriga växter kräver mindre arbete, eftersom de oftast bara behöver sås en gång och när de väl är etablerade kommer de upp år efter år och är bra på att konkurrera mot ogräs.

Fleråriga växter är friska, tåliga och motståndskraftiga för att de oftast är mindre förädlade än våra vanliga grönsaker och därför mindre mottagliga för sjukdomar.

Fleråriga växter ger skörd supertidigt på året tack vare sina relativt djupa och etablerade rotsystem. De förlänger med andra ord skördesäsongen!

Fleråriga växter är bra för jorden för att de ökar mullhalten och skapar livsrum för marklevande organismer.

Fleråriga växter ger oss nya spännande smakupplevelser och öppnar upp för nya möjligheter i vår matlagning.