Recept

Maträtter från Skogsträdgården

 

 

15 goda recept på gröna blad, nötter, frukt och bär

 

 

 

Innehåll

Spansk körvelsoppa (4 port) 1

Trädgårdssyresoppa. 2

Rosenkvittengele. 3

Ekollonbollar 4

Gräslökspesto. 5

Nässlor och färskost på indiskt sätt (4 portioner) 6

Inlagda hasselblad. 7

Inlagd strutbräken (2 liter) 8

Vinbladsdolmar (4 portioner): 9

Grön omelett 10

Löktrav med pasta. 11

Bonusrecept 11

Brännässelpesto. 12

Pesto av skogsträdgårdsväxter 13

Paj med spenatskräppa. 14

 

 

 

Spansk körvelsoppa (4 port)

Ulla Rehdin

Kan göras på olika vis och blandas med nässlor och ”allt annat grönt” om man vill i t.ex. proportionerna 1liter körvelblad, 1 liter nässel- och bladmix. Här följer en ren variant som bygger på ett recept från Fredriksdal i Skåne.

Ingredienser

2 l

Blad av spansk körvel

20

Ramslökblad

1 msk

Smör

1,25 l

Grönsaksbuljong

 

Vetemjöl/majsmjöl

 

Vatten

 

Salt och peppar

 

Muskot (valfritt)

1 dl

Vispgrädde/havregrädde

 

Gör så här:

  1. Bladen av spansk körvel förvälles. Spara vattnet. Mixa!
  2. Ramslöksbladen hackas (alt. stor gul lök) fräses i smöret
  3. Tillsätt bladen och grönsaksbuljong. Koka några minuter.
  4. Gör en redning av vetemjöl/majsmjöl och lite vatten.
  5. Krydda med salt och peppar. Kanske lite muskot?
  6. Tillsätt vispgrädde/havregrädde.

Alternativ:

För att få mer ”kropp” i soppan skivar man i nästan färdigkokt färskpotatis.

För att bryta smaken kan man inledningsvis fräsa lite bacon tillsammans med löken, som man ofta gör i ramslöks- och salviasoppor för att få smak och matighet.

Servera som i Danmark med vitlöksbröd och en gammeldansk.

 

 

Trädgårdssyresoppa

Philipp Weiss

 

Ingredienser

350 g

Trädgårdssyra

3

Potatisar med skal, tvättade och i tärningar

50 g

Smör

1,5 l

Grönsaksbuljong

2

Äggulor

4 msk

Grädde

 

Örtsalt

 

Gör så här:

Stek trädgårdssyran i smöret på svag värme och under ständig omrörning, så att trädgårdssyran inte fastnar i kastrullen.

Släck med grönsaksbuljong när trädgårdssyran har fått en grötaktig konsistens.

Koka upp och lägg i potatistärningarna. Låt koka i ca. 30 min.

Tryck soppan genom en sil. Blanda äggulorna med grädden och lite av soppan. Häll blandningen i soppan och låt soppan tjockna till sig på svag värme utan att den börjar koka igen.

 

 

Rosenkvittengele

Lars Mattsson

 

Ingredienser

2 kg

Kvitten

1 l

Vatten

 

Saften av 1 citron

500 g

socker

 

Gör så här:

  1. Tvätta och skala frukten lägg den i vatten så att den inte mörknar
  2. Skär i klyftor med kärnhusen kvar. Häll i syltgryta. Häll på vatten och den pressade citronen.
  3. Koka under lock tills frukten är mjuk och har fallit samman
  4. Häll upp i en sil och pressa ur saften med baksidan av en slev
  5. Häll upp i en sil med silduk och låt rinna av i 60 minuter eller tills fruktmassan känns torr
  6. Häll saften och sockret i syltgrytan och koka till 105⁰C
  7. Kontrollera med geléprov på kall tallrik
  8. Fyll upp på steriliserade burkar och slut locket

Källa: ”Sylt och marmelad” av Jan Hedh och Klas Andersson

Rosenkvitten är en skuggtålig växt som är härdig till zon 1-4 (5). Är rätt anspråkslös när det gäller jord men växer bäst i fuktig lätt lerhaltig jord. Ger orange blommor i maj, äppelliknande frukt i sepember/oktober. Rosenkvitten innehåller mycket C-vitamin och pektin vilket gör att den bildar gelé ganska fort.

Gelén passar till kex som tilltugg men lär även passa till ostar. I ovanstående bok finns även en variant av gelé med vitt vin av Rieslingtyp (125g vin till 1000g kvitten). En annan variant är att göra skuren kvittenmarmelad där kvittenpurén breds ut på bakplåtspapper och får stå i ugn (100 ⁰C) i 3 timmar.

 

 

Ekollonbollar

Louise Andersson

 

Ingredienser

3 dl

Ekollon, skalade och hackade

1 dl

Kokosolja

3 msk

Honung

1 dl

Havregryn

0,5 dl

Solrosfrön

4 msk

Kakao

1 krm

Salt

0,5 dl

sesamfrön

 

Gör så här:

  1. Skala och hacka ekollonen i mindre bitar. Urlaka (koka) ekollonen ca 1 timme. Byt vatten var 15:e minut.
  2. Häll bort vatten och tillför kokosolja. Bryn ekollonen med oljan.
  3. Ta bort från värmen och mixa ekollon, olja och honung.
  4. Blanda sedan ned återstående ingredienser havregryn, solrosfrön, kakao och salt.
  5. Ställ blandningen i kylen tills degen stelnat.
  6. Forma degen till mindre bollar och rulla dem avslutningsvis i sesamfrön.

 

Smaklig fika!

 

 

Gräslökspesto

Anton Ljungberg

 

Ingredienser

5 dl

Finhackad gräslök

100 g

Hasselnötter

2 msk

Olivolja

100 g

Parmesanost eller annan kryddig ost

 

Salt

 

Svartpeppar

 

Ännu mer olivolja

 

Gör så här:

  1. Finhacka gräslöken för att slippa allt för långa fibrer i peston.
  2. Blanda gräslöken med hasselnötter, olivolja och parmesan.
  3. Mixa med stavmixer lagom länge, akta så att peston inte blir för slät.
  4. Tillsätt mer olja tills peston får önskad konsistens, smaka av med salt och svartpeppar!
  5. Förvara peston kylskåpskallt.

 

 

 

Nässlor och färskost på indiskt sätt (4 portioner)

Sara Krueger

 

Ingredienser

3 dl

Olja

200 g

Tärnad färskost (t.ex. getost eller annan gårdsost)*

3

Tärnade tomater

1 tsk

Mald spiskummin

1 tsk

Chilipeppar

1 tsk

Salt

 

Malen svartpeppar

2 l

Sköljda nässelskott, eventuellt skurna i mindre bitar. Om nässlorna är lite grövre kan man förvälla dem lätt och sedan hacka dem innan de tillsätts i grytan.

1-st

Skivad färsk chilipeppar (valfritt)

 

Gör så här:

  1. Hetta upp oljan i en stekpanna och stek osttärningarna gyllenbruna under omrörning. Häll i tomaterna och stek med dem i ett par minuter innan du tillsätter salt och kryddor. Låt fräsa någon minut.
  2. Tillsätt nässlorna och låt dem fräsa ihop i några minuter. Sätt eventuellt till färsk chili mot slutet och låt puttra lite till.
  3. Servera med ris och gärna också någon chutney, raita och nan-bröd.

*Vill du göra egen färskost, gör så här: koka 1 l mjölk på låg värme, tillsätt 2 msk citron, rör tills mjölken skär sig, sila och låt stå under en vikt i ca 2 tim så att det blir en ca 1 cm tjock platta

 

Smaklig måltid!

 

 

Inlagda hasselblad

Philipp Weiss

Hasselblad kan läggas in precis som vinblad och används på samma sätt. Bladen lämpar sig särskilt väl för att linda in fisk och vilt.

Ingredienser

40 st

Unga, handflatsstora hasselblad

1-2 msk

Grovt salt

2,5 dl

Hasselnötsolja eller olivolja

 

Gör så här:

Klipp bort bladstjälkarna och blanchera bladen mycket kort i kokande saltvatten. Kyl av bladen i isvatten och torka dem mellan två handdukar. Varva bladen med salt och lite olja i en glasburk med tätt lock. Täck bladen slutligen med olja.

 

 

 

 

Inlagd strutbräken (2 liter)

Philipp Weiss

Ingredienser

750 g

Skott av strutbräken (Matteuccia struthiopteris)

1 liter

Vitvinsvinäger

0,5 liter

Vatten

2,5 dl

Socker

2,5 dl

Havssalt

1 msk

Svartpeppar

0,5 msk

Amerikansk peppar (Zanthoxylum americanum, kan odlas i Sverige, valfritt)

4

vitlöksklyftor

   

 

Gör så här:

  1. Sterilisera fyra st 0,5 liters glasburkar genom att ställa dem i 125 graders värme i ugnen i minst 15 minuter. Koka locken i vatten i 10 min.
  2. Koka kraftigt saltat vatten. Ställ fram isvatten eller mycket kallt vatten. Koka strutbräkenskotten (de får vara max 15 cm långa) tills de börjar bli mjuka, men fortfarande har lite tuggmotstånd och lägg dem direkt i det kalla vattnet.
  3. Koka upp vinäger, vatten, socker, salt och pepparkornen och rör om tills saltet och sockret har lösts upp.
  4. Låt strutbräkenskotten rinna av och tryck ner dem tätt i glasburkarna med 1 vitlöksklyfta i varje. Tillsätt inläggningsblandningen, men lämna cirka 0,5 cm luft i varje burk. Skruva på med tätt lock och låt koka i vattenbad i 15 minuter. De inlagda skotten kan förvaras i ett år.

 

 

 

Vinbladsdolmar (4 portioner):

Nicky English

Ingredienser

15

Vinblad

 

Vatten

1 tsk

Salt

1

Hackad gul lök

 

Olivolja

1 msk

Pinjenötter

2 dl

Ris

1 msk

Korinter

1 tsk

Svartpeppar

1 tsk

Kardemumma

2 tsk

Färsk mynta

2 tsk

Strösocker

   

 

Gör så här:

  1. Koka vinbladen i lättsaltat vatten i 2 – 3 minuter. Häll sedan av vattnet.
  2. Fräs löken i olivolja, fräs också pinjenötterna tills de fått fin färg.
  3. Tillsätt riset och korinterna, rör om och häll i 4 dl vatten samt alla kryddor och socker.
  4. Koka klart riset och låt det svalna.
  5. Lägg vinbladen på en skärbräda, lägg på 2 tsk risblandning på varje blad och rulla ihop.
  6. Lägg dolmarna tätt intill varandra i en gryta med låg kant. Täck dolmarna med vatten samt 3 msk olivolja.
  7. Koka under lock och på svag värme i 20 – 30 minuter.

 

 

 

 

Grön omelett

Jennie Sillén

 

Ingredienser

0,5 – 1 l

Blad av lungrot (Gode Henriks målla)

4

Ägg

¼ tsk

Salt

4-8 msk

Vatten

1-2 msk

Smör

 

Gör så här:

  1. Låt de färska bladen ligga i kallt vatten en stund och hacka dem sedan grovt. Häll i kokande vatten och låt puttra i 2-5 minuter.
  2. Blanda ihop ägg, vatten och salt.
  3. Smält smör på hög värme i stekpannan, häll i äggblandningen. Lyft smeten försiktigt med en gaffel där den har börjat stelna så att rå smet kan rinna ner. Fortsätt tills all smet är stekt. Häll försiktigt över omeletten på tallrik, bred ut dina grönsaker på ytan och vik omeletten över det gröna. Servera genast!

Receptet är hämtat ur Broschyren Vilda grönsaker utgiven av Martha förbundet.

 

 

 

Löktrav med pasta

Mattias Lidström

Ett superenkelt men gott recept.

 

Gör så här:

Ta en valfri kokt pasta och blanda den med massor av löktrav, citronsaft och olivolja och du har en god vegetarisk rätt.

 

Bonusrecept

Löktravsolja som kan ringlas över t.ex. havskräftor

 

Ingredienser

1 dl

Kallpressad ekologisk olivolja

4 dl

Löktrav

 

Salt och peppar

 

Gör så här:

Mixa olivoljan med löktrav och krydda med salt och peppar.

 

 

 

 

 

Brännässelpesto

Tara Roxendal

Ett flexibelt recept där man kan variera ingredienserna med det som finns hemma. Även Brännässlorna kan bytas ut mot andra gröna växter.

Ingredienser

2-3 l

Rensade, färska brännässlor

1-2 dl

Skållade mandlar (eller andra nötter)

2 dl

Riven stark ost

 

Vitlök

 

Salt och peppar

1-2 dl

olja

 

Gör så här:

  1. Börja med att ångkoka brännässlorna 5-10 min och låt svalna. Kläm ur lite av vätskan (och drick gärna vätskan som te). Krossa i mortel eller mixa lätt med mixer.
  2. Skala mandlarna och krossa eller mixa. 
  3. Rör ihop brännässlor, mandlar ost och kryddor. Häll i olja och rör lätt tills den önskvärda konsistensen uppnås. 

Förvara i burk i kylskåp, med ett lager olja ovanpå peston för att den ska hålla bättre.

 

 

Pesto av skogsträdgårdsväxter

Kari Littmarck-Sahlin

Ingredienser

3-5 dl

Hackade blad av spenatskräppa (2/5), fjällsyra (2/5) och spansk körvel (1/5)

75 g

Valnötter, grovhackade, rostade

1

Riven vitlöksklyfta

1,5 dl

Rapsolja

75 g

Finriven parmesan eller västerbottenost

4 krm

Salt

1 krm

Peppar

 

Gör så här:

  1. Stöt de gröna bladen och nötterna i mortel
  2. Tillsätt vitlöksklyftan och ”droppvis” rapsoljan
  3. Tillsätt den finrivna osten
  4. Krydda med salt och peppar.

Håller ca 1 vecka i kylskåp.

Jag har jämfört samma recept och tagit rostade pinjenötter och olivolja istället, men till min stora glädje var det mycket godare med valnötter och rapsolja! Alltså mer skogsträdgård och lokalt!

 

Mums!

 

 

Paj med spenatskräppa

Sofia Waernulf

I receptet som utgår från en spenatpaj i boken ”Systrarna Voltaires mat” har jag bytt ut receptets 250 g bladspenat mot 2/3 spenatskräppa och 1/3 Gode Henriks målla (+ lite fjällsyra och ett par blad mangold). Det är också malda hasselnötter i pajdegen i stället för vetemjöl.

Ingredienser till pajskalet

2 dl

Malda hasselnötter

100g

Kallt smör

2 msk

Iskallt vatten

Gör så här:

Rör snabbt ihop nötter/mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och tryck ut i en form. Förgrädda pajen: 200 gr i 15 min.

Fyllningen

1

Lök

 

Smör

160 g

Spenatskräppa

100 g

Lungrot (Gode Henriks målla)

 

Fjällsyra

 

Mangold

3

Ägg

4 dl

Mjölk

2 dl

Riven ost

 

Tomater

 

Salt och peppar

 

Oregano

 

Gör så här:

  1. Hacka lök och bryn i smör.
  2. Snabbstek de skurna bladen.
  3. Lägg dem i den gräddade pajformen och häll över äggstanningen av ägg, mjölk, riven ost, tomater. Krydda med salt, peppar och oregano.
  4. Grädda i 175 gr i 45 minuter.