Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Föredrag 2017: Norrtälje, Östersund… Förvandla din trädgård till en oas för dig och dina vilda grannar!

30 mars, 2016 - 1 maj, 2017

Foto: Lage Bergström, Torsåker.

Hittills bokade föredrag 2017

30 mars i Östersund – Studieförbundet vuxenskolan. Tid: 18.30. Mer information & anmälan här
25 februari Norrtälje – Norrtälje Trädgårdsförening. Tid: kl. 18.30 – 20.00

Vill du anordna en föredrag tillsammans med oss, är det bara att höra av dig!  

I samarbete med Naturskyddsföreningen Dalarna genomför Permakultur Stjärnsund en föreläsningsturné i Sverige om vilka fördelar en mångfald av växter, insekter och djur kan ge i en trädgård, på en innergård eller i en park. Vi tar även upp vad du kan göra för att gynna vilda grannar i din närmiljö och möjligheter att samtidigt odla och skörda fleråriga ätliga och nyttiga växter från din trädgård! 

I takt med att många växter- och djurs naturliga levnadsmiljöer i skogar, odlingslandskap och våtmarker försvinner kan det bli ännu viktigare att skapa en fristad för vilda grannar i våra hemträdgårdar. Miljöer som hittills varit förbisedda, men som har potential att utgöra oaser för artrikedom är de vi har alldeles inpå knuten, nämligen i våra trädgårdar, innergårdar och parker.

När vi hjälper naturen på traven får vi en rad gratistjänster tillbaka som tack för hjälpen! Insekterna befruktar träd, buskar och örter så att vi kan skörda frukter, nötter, bär och frön. Växter hjälper dessutom till att hålla luften ren och en välmående jord lagrar mer kol än de flesta tror och kan göra det möjligt för dig att kompensera för delar av dina egna klimatgasutsläpp.

Många är eniga om att privata trädgårdar redan idag utgör en viktig oas för vilda växter och djur både i tätort och på landsbygden. Men vad skulle hända om trädgårdar, innergårdar och parker i ännu större utsträckning välkomnade odling av ätbara växter och boplatser, gömställen och mat för insekter och djur? 

  • Vad är biologisk mångfald? Definition och förklaring av vad biologisk mångfald, ekosystem och ekosystemtjänster är för något.
  • Vilka är Sveriges miljömål och hur lever vi upp till dem?
  • Hur står det till med den biologiska mångfalden? Både i Sverige och internationellt. Vilka är de mest hotade ekosystemen/habitaten i Sverige, varför är det så och vad kan vi göra åt det?
  • Tre viktiga växtfamiljer och växter som ger både insekter och människor mat. Bra insektshabitat kan gå hand i hand med matproduktion och ökad självförsörjning.
  • Tre viktiga insektsgrupper i trädgårdar och parker. Varför är dessa grupper viktiga? Vi gör en djupdykning i några viktiga insekters beteende, levnadsförhållanden och matvanor.
  • Vad kan du göra för djur och insekter i din närmiljö? Vad kan vanliga trädgårdar, bakgårdar och parker ha för roll för insekter och djur. Vi ger tips på enkla åtgärder för att gynna mångfald i trädgården.
  • Hur kan vi integrera en mångfald av ätliga fleråriga växter i trädgården? Tips på hur även vi kan dra nytta av mångfaldsträdgården genom att plantera ätliga och riktigt nyttiga växter.
  • Entusiaster som redan lyckats skapa trädgårdar med rik mångfald. Inspirerande exempel på mångfaldsrika villaträdgårdar i Sverige och andra länder.
  • Hur kan trädgårdar, innergårdar och parker bli mångfaldens räddning? Vad ger en rik artrikedom för fördelar? Hur kan de hjälpa Sveriges hotade insekter och djur? Vad ger de för fördelar för levande jord och kolinlagring för ett bättre klimat?

Kontakt: Annevi Sjöberg på annevi.lakemountain@gmail.com eller ring 0733622509
Tid för föredraget: ca 2 – 2.5 timmar
Kostnad: 5000 kr plus moms och resa. Vårt koncept går ut på att vi tillsammans med dig anordnar kursen och att hela eller delar av kostnaden täcks av de som kommer och lyssnar på föreläsningen alternativt om ni har en organisation som kan betala.

Detaljer

Börjar:
30 mars, 2016
Slutar:
1 maj, 2017
Evenemang Kategori: