Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Sveriges första 72-timmars-kurs om skogsträdgårdar!

4 april, 2014 - 5 oktober, 2014

5500kr

Kursen är fullbokad nu! Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev (det kan du göra på startsidan) om du vill få information om kommande kurser inom skogsträdgårdar och annat spännande!

Kursen ges i form av fyra helgträffar mellan april och oktober 2014 och är uppbyggd för att ge en gedigen kunskap om skogsträdgårdar genom en bra balans mellan teori, praktik och samskapande övningar. Skogsträdgårdar är odlingssystem som förenar stabiliteten och mångfalden hos naturliga skogsliknande ekosystem med hög produktion av mat. En mer utförlig beskrivning av vad en skogsträdgård är hittar du här.

Datum: Fyra tillfällen den 4-6 april, 16-18 maj, 22-24 augusti & 3-5 oktober under året 2014

Kostnad: 4000kr för kursen och 1500kr för mat. Deltagarna bekostar själva boende och kurslitteratur. Kursen är medfinansierad av Leader Nedre Dalälven. Vad går pengarna till?

Vad ingår i kursen? Kursen vänder sig till dig som har odlingsintresse och som vill lära dig om en av de mest hållbara odlingsteknikerna för vårt klimat. Kursen täcker alla aspekter som behövs för att kunna etablera en egen skogsträdgård och sköta den under de första åren. Mellan kursträffarna kommer deltagarna att fördjupa sina växtkunskaper och får möjlighet att planera en skogsträdgård i form av ett designprojekt. Kursens teoretiska moment inkluderar bland annat:

– Historia och introduktion
– Grundprinciper för skogsträdgårdar
– Skogsträdgårdens olika skikt
– Skogsträdgården som system
– Designprocessen
– Växtkunskap (vedartade och örtartade växter)
– Nötodling i Sverige
– Växtförökning
– Växtfysiologi

De praktiska momenten omfattar:

– Observationsövningar
– Ympning och andra förökningstekniker
– Jordprovning
– Triangulering, höjdmätning, kartritning
– Markberedning
– Plantering
– Sommarbeskärning av fruktträd
– Provsmakning och förädling av skogsträdgårdens olika grödor

Flera av de praktiska momenten kommer att genomföras i Puttmyra skogsträdgård som ligger 2 km utanför samhället Stjärnsund. 

Lärare: Huvudlärare på kursen är Martin Gustafsson och Philipp Weiss. Skogsträdgårdsexperten Bo Blomqvist från Göteborg kommer också att undervisa på kursen och Annevi Sjöberg är assisterande lärare och facilitator.  Läs mer om lärarna här.

Kurslitteratur:  Creating a Forest Garden (Martin Crawford)

Övernattning: Det går bra att övernatta på Fridems vandrarhem och som kursdeltagare kan du tälta för 100 kr/tält/natt eller sova i sovsal för 100 kr/pers/natt. Du får också 25kr rabatt om du väljer att sova i flerbäddsrum. Kontaktuppgifter och priser finns på Fridhems webbplats.

Ansökan: Max. antal deltagare: 20. Eftersom kursen delfinansieras med medel från Leader Nedre Dalälven har deltagare från Leader-området förtur till fem av platserna. Den 25 november kl. 9.00 öppnas anmälan till kursen. Först till kvarn gäller. Anmäl dig här!

Avbokning: kan göras fram till tre veckor före start. Därefter kan avbokning ske mot uppvisande av läkarintyg. Vid avbokning återbetalas erlagt belopp förutom en administrationsavgift på 700 kr. Efter kursens start sker ingen återbetalning.

Frågor? Kontakta Philipp Weiss på weiss.philipp@gmail.com eller 072 9239153.

Vi ser fram emot din ansökan!

Klicka här om du vill få Permakultur Stjärnsunds nyhetsbrev.

Skogsträdgårdskurs

 

Detaljer

Börjar:
4 april, 2014
Slutar:
5 oktober, 2014
Pris:
5500kr