Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Rocket Stove Mass Heater

2 juli, 2015 - 5 juli, 2015

3800 kr

Välkommen på kurs i att bygga en ”rocket stove mass heater”

Järbo (Sandvikens kommun, Gästrikland) den 2 – 5 juli 2015

Kursen ger dig god inblick, teori och praktik om hur man bygger en ”raketspis med värmebänk”. Kursen börjar med en guidad tur på gården som är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera. Den guidade turen ger dig god förståelse för lera som byggmaterial och du får se exempel på flera olika byggtekniker och får tips t.ex på hur man ska gå till väga för att undvika sprickor. Därefter serveras kvällsfika. På fredagsmorgonen sätter ugnsbyggekursen igång och under tre hela dagar kommer vi att varva teori med praktiska moment och tillsammans bygga en rocket stove mass heater i ett utomhuskök på gården.   

En raketugn (rocket stove) uppskattas vara upp till 90% mer effektiv än en vanlig eldstad. Man kan elda med ”stickor och strån” som man inte brukar räkna med att det duger som ved för uppvärmning. Och det går åt mycket mindre mängd ved i en raketugn än i en vanlig eldstad, bl.a. p.g.a den dubbla förbränningskammaren. Och ved är ju lagrad solenergi i form av biomassa! På denna kurs får du kunskap om hur dessa ugnar fungerar och även hur man praktiskt går till väga för att bygga en av lokala material, med fördel återvunna material som går att återanvända på detta sätt.  Du lär dig inte bara hur denna typ av eldstad fungerar och hur den byggs utan också varför man bygger just så…  Och delen som heter mass heater är den massa som värms från denna eldstad.  T.ex. ett golv eller en sängbotten av lera som blir uppvärmd eller som vid detta tillfälle då vi kommer att bygga en skön sittsoffa där man kan njuta av att bli varm om rumpa och rygg utomhus samtidigt som man lagar mat på raketugnen. (Ännu så länge får man i Sverige inte försäkra hus med denna typ av eldstad men vi jobbar på att på sikt få det tillåtet. Hur som helst bygger vi denna gång utomhus.) Det blir en effektiv, elegant, funktionell och otroligt mysig möbel ihopbyggd med eldstaden.

Kursen börjar torsdag den 2 juli 2015 kl 17:30 och vi avslutar på eftermiddagen söndag den 5 juli.

En av kvällarna lagar vi pizzor tillsammans och gräddar i den ugn som Joshua ledde en kurs i att bygga här förra sommaren: en lera-och-plåttunneugn (barrel oven) som är en annan typ av mycket effektiv eldstad. Det går en rörelse över världen just med att bygga ugnar som är mer effektiva än traditionella eldstäder. Detta är förstås särskilt viktigt i länder där det är ont om ved. Joshua kommer att ge oss ett ”världsperspektiv” i frågan. 

Övrig information

Lärare på kursen: Joshua Roxendal

Kursavgift:
 3800 kr (inkl all förtäring. Ingen moms tillkommer)

Mat: Maten som serveras blir huvudsakligen vegetarisk, ev med tillskott av ägg från gården.

Boende: Boende i eget tält eller gemensamt i ett större armétält som finns på gården.  Om bättre boende önskas finns möjlighet att boka enkelrum/tvåbäddsrum/fyrbäddsrum på Halvarsbackens Turistboende (snäppet bättre än vandrarhem) 3,5 km från gården. Det boendet bekostas i så fall av deltagarna själva. Kontakta Marjo (kontaktuppgifter nedan) så hjälper hon till med bokning till rabatterat pris. 

Att ta med: Oömma arbetskläder för alla väder, vi kommer att vara utomhus i stort sett hela tiden och självklart arbeta med lera! Ta även med handskar om du vill ha det. Förslagsvis badkläder också! 

Anmälan: Du anmäler dig till kursen genom att fylla i nedanstående anmälningsformulär. Det finns endast 11 platser på kursen.  Din plats är helt säkrad när du har betalat kursavgiften på 3800 kr till Pg 193272-2 (Föreningen Kulturand:s pg.) Skriv som meddelande på inbetalningen: ditt namn + rock. Permakultur Stjärnsunds återbetalningspolicy gäller. Anmälan och betalning görs före den 8 juni.

Vägbeskrivning för bil/info om hur man tar sig till kursen med allmänna kommunikationer kommer via mail när kursdatum närmar sig.

OBS: mobiltelefoner måste vara avstängda under hela tiden på gården då personer som är överkänsliga mot mobilstrålning är med på kursen. Om du måste skicka ett sms/ringa ett samtal får du vandra iväg ca 400 meter och starta telefonen där. Vill fotografera är annan kamera än mobilen att föredra. 

Om du har någon fråga kontakta Marjo Marthin, verksamhetsledare på Föreningen Kulturand och ”frun på gården” där kursen genomförs och som är Sveriges enda folkbildningsgård för ekobygg med lera. info@ekobyggmedlera.se / tel 0290 – 70770.

Detaljer

Börjar:
2 juli, 2015
Slutar:
5 juli, 2015
Pris:
3800 kr
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Järbo
Sandvikens kommun
Gästrikland,

Arrangör

Föreningen Kulturand
Telefon:
0290 - 70770
E-post:
info@ekobyggmedlera.se
Webbplats:
ekobyggmedlera.se