Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mat för optimal hälsa och välbefinnande

10 maj, 2014

750 kr

OBS! Kursen är uppskjuten till ett senare tillfälle i år. Vi återkommer när ett nytt datum har bestämts!

Detta heldagsseminarium handlar om hur man genom att äta naturlig mat kan övervinna hälsobesvär, få mer energi och livslång hälsa. Under dagen avlivas etablerade myter kring kosten och deltagarna får praktiska redskap för hur de kan tillämpa en kost som förebygger folksjukdomar och leder till livslång hälsa.

Det moderna jordbruket och den industriella matproduktionen har medfört en våg av ohälsa och stort lidande. Kan permakultur vara en bättre sätt att producera mat som är mer i linje med vad människans gener förväntar sig och på så vis dra nytta av miljontals år av mänsklig evolution?

Karl Hultén konsulterar dagligen personer med kroniska tillstånd och elitidrottare för att utveckla bästa prestation och minskad inflammation. Han lyfter fram enskilda fall under sin föreläsning för att visa vilka effekterna kan vara.  Personer med sjukdomar får ofta en mängd förbättringar av sina symptom. Magproblem, autoimmuna sjukdomar, hudproblem och bristsjukdomar blir i allmänhet bättre eller t o m helt symptomfria. Inverkan på ett flertal allvarliga sjukdomar undersöks just nu i kliniska forskningsstudier.

Under dagen  får du också lära dig om hur man effektivt kan förebygga metabola sjukdomar, hjärtsjukdom, cancer, Alzheimers och typ-2 diabetes.

Dagen är uppdelad i två block där förmiddagen handlar om forskningen bakom kostråden och de samband som ligger till grund för varför olika kostförändringar fungerar. Under eftermiddagen handlar det mer om hur dessa principer kan sammanfattas i både kostråd och livsstilsfaktorer som effektivt bidrar till optimal hälsa.

Kursens upplägg:

Grundläggande forskning: Vad består kosten av och hur fungerar matsmältningen? Vi går igenom kostens grundläggande byggstenar och om hur kroppens maskineri tar hand om dem. Kolhydrater, fetter och proteiner samt hur hormponerna insulin, glukagon och kortisol inverkar. Vi berör den senaste forskningen kring hur aptiten regleras? Kan vi påverka hur våra gener uttrycks? Vi går in på hur gener samspelar med miljöfaktorer och de centrala delarna inflammation och immunförsvar.

De moderna “matgifterna”: Vad är “neolitisk” kost? Hur har vi hamnat där vi är i dag? Vad kan vi lära oss av traditionella kulturers hälsa och livsstil? Vad säger forskningen om hälsoeffekterna av evolutionärt nya livsmedel? Vad är läckande tarm och hur hänger det ihop med autoimmuna sjukdomar? Ett nytt perspektiv på modern ohälsa ur ett evolutionsmedicinskt perspektiv.

Störningar i ämnesomsättningen: Vi går igenom hur kroppens hormoner leptin och insulin kan sättas ur spel. Vi går in på hur systemisk inflammation uppkommer och driver ohälsa samt mekanismena bakom utbredda hormonstörningar som ligger till grund för mycket av den ohälsa som är så vanlig i dag.

Tillämpning: Motion kortisol och livsstil Vi går igenom hur man kan anpassa livssil till de gener vi bär på och balansera faktorer som träning och hälsa samt livslångt välbefinnande och robust hälsa. Vi går också igenom hur man individanpassar kosten samt hur man åstadkommer varaktig beteendeförändring. Vi tittar också på ett antal klientfall som beskriver de förändringar som vi brukar se.

Kurslitteratur:

Du kommer att få alla föreläsningar i pdf-format som framtida referensmaterial. Föreläsningarna har länkar till aktuella forskningsstudier.

Föreläsaren är Karl Hultén, som är en av Sveriges ledande experter på paleolitisk kost, han är medicine magister, författare till boken Hjärnhälsa, licensierad Crossfit-tränare och som driver bloggen karlhulten.se. Mat och fika under dagen ingår i kursavgiften.

Detaljer

Datum:
10 maj, 2014
Pris:
750 kr

Plats

Permakultur Stjärnsund
Bruksallén 16
Stjärnsund, 77071 Sverige

Arrangör

Karl Hultén
Telefon:
0764700393
Webbplats:
www.karlhulten.se