Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Fröodling – odla, torka, rensa, förvara och bevara!

11 oktober, 2014

590 kr

Kursen är fullbokad nu! Om du vill så prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev så får du information om kommande kurser om frödling och annat spännande!

Den här praktiska kursen som delvis är på distans och vänder sig till dig som vill lära dig att fröodla och är nyfiken på att testa goda och lättodlade köksväxter som inte finns att få tag på i handeln.

Här är en länk till en kort och fin filmtrailer om filmen ”The Gift” som handlar om fröodling och introducerar ämnet för den här kursen…

Kursdatum: Frösådd och självstudier startar från mitten av april till första veckan i maj hemma hos dig och sedan en kursträff lördagen den 11 oktober 2014  kl. 10-16

Plats: Församlingshemmet vid Stjärnsunds kyrka

Kursupplägg: Det finns två alternativ för dig som är intresserad av den här kursen. Antingen kan du välja att endast vara med vid kurstillfället i oktober eller så kan du vara med och hjälpa till att fröodla under säsongen 2014! Om du vill vara med och odla så skickas ett paket till dig med fröer och odlingsanvisningar i början av maj. Paketet kommer att innehålla några av följande lättodlade svenska köksväxter, som idag är nästan helt bortglömda och inte finns i handeln så som gråärt (två sorter), blåärt, spritärt, gråsockerärt, bondböna, grön buskböna, låg vaxböna, störböna, grön trädgårdsmålla, Engelsk spenat och rädisa med kapslar. Vem som får vilka fröer blir lite av ett lotteri men när vi ses i oktober kommer alla att få ta del av alla fröer!

Storlek på det land som behövs för att odla beror på hur många sorter som odlas. Förslagsvis 1 kvm per gröda, då fokus enbart ligger på fröodling – och inte skötsel och rensning. Inget av det vi kommer att odla är speciellt krävande. Det duger gott med lite vanlig lätt grundgödslad trädgårdsjord. Ekologisk förstås, och gärna täckodling med t ex gräsklipp under säsongen.

Se till odlingarna kontinuerligt under sommaren och om du vill så får du gärna fotografera och skriva ner dina observationer. Frön mognar ofta väldigt ojämnt, så det kan hända att de behöver skördas i omgångar. Det kommer att finnas möjlighet att skicka frågor till kursledaren under sommaren. I oktober träffas alla för en inspirerande dag i fröernas land där kursledaren Agneta går igenom följande information:

  • Kort information om NordGen, Programmet för Odlad Mångfald och föreningen Sesam
  • Historik kring de köksväxter som odlats under sommaren
  • Grundläggande om fröodling, korsningsrisker, tvååriga växter mm
  • Vikning av fröpåsar
  • Torkning, rensning (praktiska moment), förvaring
  • Fördelning och byte av fröerna som odlats under sommaren.
  • Hur kan vi använda de här gamla grönsakssorterna idag? Vi delar tips och information om hur det vi odlar skulle kunna användas. Det finns inget facit. Om de här gamla grönsakerna överlever beror på om vi tycker de är speciellt bra till något!

Till detta tillfälle i oktober får du gärna ta med dig grönsakerna, idéer och tips hur de kan tillagas, torkade fröstänglar/fröer, papperskassar och A4-papper att vika fröpåsar av.

Lärare på kursen: Agneta Magnusson är en odlande kulturhistoriker och naturvetare står med ena foten i Leksand och den andra på Skansen. Hon är ett stort intresse för trädgårdshistoria, fröodling av gamla kulturväxter och etnobiologi. Agneta är ordförande i föreningen Leksands kulturväxter och är ålderman i föreningen Sesam som är en ideell förening som genom praktiskt arbete verkar för att bevara den mångfald som finns bland köksträdgårdens och åkerns växter. Se mer information på www.foreningensesam.se och kolla in Agnetas facebooksida Gamla Gröna Godingar!

Frivilliga förberedelser: Läs gärna på Runåbergs hemsida www.runabergsfroer.se/info mm/odla ditt frö själv, och Föreningen Sesam www.foreningensesam.se: Odla eget frö.

Kurspris: 590 kr (inkl moms). Fika ingår. Eventuellt tillkommer en kostnad för lunch på plats alt. att vi ordnar en knytis med alla deltagare.

Anmälan: Kursen är fullbokad.

Har du frågor? Vänligen kontakta Annevi Sjöberg på annevi.lakemountain@gmail.com

Hoppas att du vill vara med att arbeta för att låta de gamla, goda, lättodlade och ”utrotningshotatde”  grönsakerna leva vidare!

 

Detaljer

Datum:
11 oktober, 2014
Pris:
590 kr
Evenemang Kategorier:
,

Plats

Permakultur Stjärnsund
Bruksallén 16
Stjärnsund, 77071 Sverige
+ Google Map

Arrangör

Permakultur Stjärnsund
Telefon:
022580303
E-post:
stjarnsund@ihop.nu
Webbplats:
http://stjärnsund.nu