Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Lär dig att slå med lie

24 juni, 2015 @ 09:00 - 16:00

500 kr

Att slå med lie är en konstform som kräver träning men också viss guidning för att få till det på rätt sätt. Därför anordnar Permakultur Stjärnsund denna liekurs som kan vara av intresse för dig som vill föbättra din lieteknik, vill skapa eller bevara ängar och biologisk mångfald, har behov av att slå marker som inte tål eller kan nås av moderna jordbruksredskap, vill producera ditt eget täckmaterial, tycker att det är viktigt att bevara gammal teknik eller vill tillvarata vinterfoder till djur på traditionellt sätt.

Ett fullgott vinterfoder till gårdens djur har alltsedan Fimbulvinterns långa och kalla vintrar varit en förutsättning för folkets överlevnad i Norden. Man har sedan dess utvecklat både redskap och teknik och vid mekaniseringens intåg i Sverige hade man hunnit så långt som till lien, räfsan och hässjan. Givetvis är alla välkomna att föra vidare kanske en av de viktigaste kunskaperna som vi har kvar gällande vår verkligt basala överlevnad, våra tamdjurs vinterranson.

Kursupplägg: Kursens huvuddel kommer att handla om lien. Vi går igenom följande moment:

  • Liens historia. Olika användningsområden, ängsslåtter, myrslåtter, busklien, skörd av säd.
  • Vilken lie passar dig? Vilken storlek och vilka mått stämmer för dig?
  • Liens olika delar och de inställningar som måste göras för att lien ska fungera optimalt.
  • Säkerhetsaspekter – lien är ett farligt redskap i händerna på den omedvetne.
  • Hantering och teknik. Det kommer att läggas mycket tid på att ge kursdeltagarna tid att öva och få handfasta tips och råd om hur de kan förbättra sin teknik. Detta är huvuddelen av kursen.
  • Att använda slipsten, bryne och sticka. Om den viktiga eggen.
  • Skillnaden på räfsning, tjämsning, hässjning, kamning och takning. Om vi hinner kommer vi att försöka titta på hässjningens svåra och viktiga konst.

Kursen kommer att äga rum på Widichs gård utanför Gustafs. Kursen kräver inga förkunskaper. Det är bra om deltagarna tar med sig en egen lie så att ni lär känna den men det finns även olika liar att låna och testa. Ange vid anmälningen om ni inte har tillgång till en lie så ordnar vi det. OBS! Kursen kommer INTE att behandla de s.k. ”knackeliarna”.

Kurskostnad: 500 kr 

Mat: Knytis för att hålla kurskostnaden nere, mer information om detta kommer när kursen börjar närma sig.

EmilLärare på kursen: Emil Nilzon, ekologisk bonde och lärare. Emil har sedan barnsben sysslat med djur och växtodling. Som son till två miljöengagerade mjölkbönder har han haft förmånen att växa upp på en av Dalarnas första KRAV-certifierade gårdar. Han har i mötet med äldre generationer även fått möjligheten att möta och lära sig av människor som hade handens och ögats kunskaper intakta. Emil har även varit och är engagerad inom hembygdsrörelsen, den lokala och regionala landsbygdsutvecklingsrörelsen liksom i Hela Sverige ska levas projekt ”Omställning Sverige – Transition Sweden. Som fårbonde har han sedan 2009 fortsatt föräldrarnas arbete med att utveckla Widichsgården i Gustafs mot en gård med ett minskande ekologiskt fotavtryck och med kortare vägar mellan gården och dess kunder. Med en pedagogisk grund i gymnasielärarutbildningen och med utbildning och erfarenhet inom naturvägledning och processledning har han genom sitt konsultföretag Tystnaden arbetat åt Leader Bergslagen, Hela Sverige ska leva, Studieförbundet Vuxenskolan, Studiefrämjandet och Tällberg forum. Idag arbetar han främst som bonde och lärare när han inte leder kurser. Som kursledare har han varje deltagares förväntningar och mål i fokus.

Anmälan: För anmälan, vänligen fyll i nedanstående anmälningsformulär. Din plats på kursen är säkrad när du har betalat kursavgiften på 500 kr till BG 522-4100 Stjärnsunds miljöförening. Tänk på att skriva ditt för- och efternamn samt namnet på kursen när du betalar!

Vi tar inte ansvar för eventuella skador i samband med kursen. Barn under 12 år, eller barn över 12 år som inte deltar i kursen kan på grund av säkerhetsaspekterna inte närvara.

Kontakt med kursledaren för frågor om kursens innehåll och vägbeskrivning 073-580 48 70 emil.nilzon@tystnaden.nu
För frågor kring betalning och dylikt, kontakta rebecka.tornqvist@gmail.com.

Detaljer

Datum:
24 juni, 2015
Tid:
09:00 - 16:00
Pris:
500 kr

Plats

Widichs gård
Gustafs,

Arrangör

Permakultur Stjärnsund
Telefon:
022580303
E-post:
stjarnsund@ihop.nu
Webbplats:
http://stjärnsund.nu