Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Kurs i naturnära skogsbruk

2 februari, 2019 @ 10:00 - 3 februari, 2019 @ 15:00

1500kr

Bilden ovan: Beskrivning?

Allt fler skogsägare och virkesköpare efterfrågar skogsbruksmodellen naturnära skogsbruk. Men vad innebär det, hur påverkar metoden miljön och plånboken och hur går man rent praktiskt tillväga som skogsägare? Det får du svar på om du går denna tvådagarskurs. 

Under kursens gång går vi igenom grunderna för naturnära skogsbruk (Lübeckmodellen), som är en ekosystembaserad och hyggesfri skogsbruksform där man arbetar med plockhuggning och naturlig föryngring. Modellen är väldokumenterad och ger en löpande, avkastning samtidigt som skogens höga naturvärden värnas där de finns och byggs upp där de saknas. När man börjar med hyggesfritt skogsbruk handlar det om att lägga upp en handlingsplan baserad på dina mål som skogsägare och platsens naturliga förutsättningar så att varje gallring/avverkning man gör leder skogen mot en mer naturlik struktur och sammansättning. Beroende på skogsägarens- och skogens naturliga förutsättningar kan hyggesfritt skogsbruk därför göras på många olika sätt. Några av de frågor och aspekter vi kommer att titta på under kursdagen är följande:

  • Vad är skog? Naturliga vegetationstyper och succession. Urskog – naturskog – plantageskog. Störningsregimer. Skogsbrukets historia. Skogens olika värden – ekonomiska, ekologiska och sociala.
  • Lagstiftning och reglering kring skogsbruket – Skogsvårdslagen, rätten att bruka sin skog.
  • Vad kostar det att få ett träd att växa upp? – Om ekonomi i skogsbruket, Sveriges skogsbruksekonomi, virkesmarknadens aktörer och faktorer som påverkar skogsbrukarens ekonomi.
  • Plantering, röjning, dikning – behövs det? – Olika skötselstrategier och avverkningsmetoder. Människans miljöpåverkan på skog och skogens betydelse för att motverka klimatförändringar.
  • Hur fungerar naturnära skogsbruk?  – Målsättningar, biotopkartering, skötselplan, avverkningsplanering. Identifiering av kulturspår i skog, hänsyn till fornlämningar i skogsbruket. Bedöma olika skogsytors kvaliteter utifrån natur- och kulturvärde respektive virkesproduktion.
  • Fältbesök – Delar av kursen hålls i orörd skog och i trakthyggesbrukad skog (gallrings- eller avverkningsmogen).

Efter genomförd kurs kommer du som skogsägare kunna börja staka ut en ny hyggesfri riktning för skogsbruket på din mark. Du kommer att lära dig vad du ska tänka på samt hur du väljer träd vid plantering, röjning, gallring och avverkning. Kursen är även intressant för dig som inte är skogsägare men som är nyfiken på vad naturnära skogsbruk är och innebär.

Datum och tider: Kurstiderna är 10-17 lördagen den 2 februari och 9-15 söndagen den 3 februari. Teori inomhus varvas med praktik utomhus. 

Kursledare: Martin Jentzen. Skogsingenjör som erbjuder kurser, rådgivning, skogsbruksplaner och stämplingar, med utgångspunkt från naturnära skogsbruk, din skog och dina behov. Han är utbildad i naturnära skogsbruk för Knut Sturm, förvaltare för Lübecks statskog och verksamhetsledare på Naturwald akademie i Lübeck. Innan Martin började med naturnära skogsbruk jobbade han som virkesinköpare, avverkningsledare och fältinventerare. Han har även kört skotare samt suttit i FSC:s standardkommitté. Läs mer om Martin och andra kurser på Plockhugget.se

Arrangör: Vi som arrangerar kursen är Plockhugget som tillhandahåller utbildning och rådgivning inom lubeckmetoden/naturnära skogsbruk. Vår målsättning är även att hjälpa skogsägare som tillämpar denna metod och virkesköpare som är ute efter virke av bra kvalitet och ett gott miljösamvete, att finna varandra. Detta gör vi genom att möjliggöra virkesaffärer via en digital marknadsplats (kommer snart). Vi jobbar även på annat sätt med informationsspridning om skogsbruksmetoden samt arrangerar seminarier på temat. Mer om Plockhugget här   

Mat: Vi bjuder på kaffe vid ankomst men du får ta med eget lunchpaket och eftermiddagsfika. Om vädret tillåter äter vi i skogen. Det finns en liten affär i Stjärnsund som är öppen 10-18 varje dag.

Var? Kursen börjar kl. 9.00 på Stjärnsunds Herrgård, Annalisa Forsbergers väg 9, Stjärnsund

Kom ihåg: Välj klädsel efter väder!

Kostnad: 1500 kr per person.

Boende: Om du vill övernatta i Stjärnsund kan du boka det på Fridhem kursgård och vandrarhem (frid.nu) eller privat boende via airbnb.

Frågor: Om det praktiska – Annevi Sjöberg, 0733622509. annevi.lakemountain@gmail.com. Om kursinnehåll – Martin Jentzen, 073-417 22 90

Anmälan: Max 20 personer. Fyll i anmälan nedan och betala kursavgiften på 1500 kr. Det gör du enklast genom att betala till kontonummer 8353-5 038010385. Vi kan också skicka en faktura.

Kursen anordnas i samarbete med Naturskyddsföreningen Dalarna och 

Detaljer

Börjar:
2 februari, 2019 @ 10:00
Slutar:
3 februari, 2019 @ 15:00
Pris:
1500kr

Plats

Fridhems kursgård & vandrarhem
Bruksallén 16
Stjärnsund, 77071 Sverige
+ Google Map

Arrangör

Plockhugget
Telefon:
+46733622509
E-post:
plockhugget@gmail.com
Webbplats:
plockhugget.se